ΑΘΗΝΑ
12:11
|
06.05.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών προωθεί την πραγματοποίηση συνάντησης των δύο Σουδανών στρατηγών με στόχο την εκεχειρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προθυμία του Ισραήλ να φιλοξενήσει στο έδαφός του μία συνάντηση των δύο αντιτιθέμενων Σουδανών στρατηγών Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (ή Χεμέτι) προκειμένου να συζητήσουν μία πιθανή συμφωνία παύσης των συγκρούσεων που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει:

«Αφότου ξέσπασαν μάχες στη χώρα, το Ισραήλ δραστηριοποιείται σε διάφορους διαύλους με στόχο την επίτευξη μίας εκεχειρίας. Η πρόοδος που επιτυγχάνεται τις τελευταίες μέρες από συζητήσεις και με τις δύο πλευρές είναι πολλά υποσχόμενη».

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρουν πως οι δύο στρατηγοί δεν απέρριψαν την ισραηλινή πρόταση και έδωσαν την εντύπωση πως την μελετούν «θετικά». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συντόνισε τις ενέργειές του με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλες χώρες της περιοχής με πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εάν το σχέδιο του Έλι Κοέν ευοδωθεί θα πρόκειται αναμφισβήτητα για προσωπική διπλωματική επιτυχία καθώς τον περασμένο Φλεβάρη κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαρτούμ είχε φροντίσει να αναπτύξει σχέσεις σχεδόν με όλους τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής του Σουδάν.

Το Ισραήλ έχει ζωηρό κίνητρο από μία τέτοια εξέλιξη καθώς από το χειμώνα του 2020 παραμένει στον αέρα «η συμφωνία του Αβραάμ» που είχε ανακοινωθεί μεταξύ των δύο χωρών με αντάλλαγμα την τότε άμεση άρση του ονόματος του Σουδάν από τη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους κρατικούς «χορηγούς τρομοκρατίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα