ΑΘΗΝΑ
19:18
|
27.04.2024
Το Ουκρανικό εκτόξευσε τους εξοπλισμούς στο ψηλότερα σημείο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Προηγούνται οι ΗΠΑ στην παγκόσμια κούρσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 13% το 2022, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 640%, δείχνουν τα στοιχεία.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 (2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ), σημειώνοντας άνοδο 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η Ευρώπη σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 30 χρόνια, ξεπερνώντας το σημείο στο οποίο βρίσκονταν στο τέλος του ψυχρού πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 13% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές και ουκρανικές δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από 30 χρόνια και την επιστροφή τους –σε αποπληθωρισμένα δολάρια– στο επίπεδο των δαπανών του 1989, τη χρονιά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Η Ουκρανία (11η χώρα σε εξοπλισμούς) πρακτικά επταπλασίασε (+640%) τις στρατιωτικές δαπάνες της, που έκαναν άλμα στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, με άλλα λόγια στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Και αυτό χωρίς να λογαριάζονται οι δωρεές όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, επισημαίνει το SIPRI. Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,2%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου. Η Ρωσία βρέθηκε έτσι από την πέμπτη στην τρίτη θέση.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Φινλανδίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο με 36%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με 27%, τη Σουηδία με 12% και την Πολωνία με 11%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη με 68,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εκτιμάται ότι 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το σύνολο ήταν οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ανήλθαν σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, παρουσιάζοντας πτώση 26% από τα επίπεδα του 2021.

Πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά στα 877 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένες κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την χώρα να βρίσκεται στην κορυφή αντιπροσωπεύοντας το 39% των συνολικών παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

«Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ το 2022 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άνευ προηγουμένου επίπεδο οικονομικής στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε στην Ουκρανία. Δεδομένης της κλίμακας των δαπανών των ΗΠΑ, ακόμη και μια μικρή αύξηση σε ποσοστά έχει σημαντικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο επίπεδο στρατιωτικών δαπανών»,  δαπάνες», σύμφωνα με ερευνητές του SIPRI.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανήλθε συνολικά σε 19,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 -το μεγαλύτερο ποσό στρατιωτικής βοήθειας που δόθηκε από οποιαδήποτε χώρα σε μια και μόνη χώρα μετά τον ψυχρό πόλεμο.

Ακολουθεί η Κίνα

Η Κίνα ακολούθησε τις ΗΠΑ ως η δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες που ανήλθαν σε 292 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αύξηση 4,2% σε σύγκριση με το 2021. Οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας αυξάνονται συνεχώς εδώ και 28 συναπτά έτη, αναφέρει το SIPRI.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 5,9% το 2022, φτάνοντας τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 1,1% του ΑΕΠ της. Οι στρατιωτικές δαπάνες του περασμένου έτους ήταν οι υψηλότερες στην Ιαπωνία από το 1960, λόγω της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας που αποφασίστηκε πέρυσι.

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στην τέταρτη και την πέμπτη θέση, με 81,4 και 75 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα