ΑΘΗΝΑ
06:00
|
16.11.2024
Εκτιμά πως η Γερμανία μετέβαλε την εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική απεμπολώντας την αλλοτινή ρεαλιστική θεώρηση των συμφερόντων της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλεί το τελευταίο άρθρο του αρχισυντάκτη της ρωσικής πολιτικής διεθνούς επιθεώρησης «Russia in Global Affairs», Φιόντορ Λουκιάνοφ, (Fyodor Lukyanov)  με τίτλο «Πώς το Κόμμα των Πρασίνων μετέτρεψε τη Γερμανία σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης» καθώς ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς για την στροφή 180 μοιρών που έχει επιτρέψει να γίνει στην εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική της χώρας του ικανοποιώντας πρόθυμα την ατζέντα των Πρασίνων.

Ο αρθρογράφος που είναι παράλληλα επικεφαλής του ρωσικού «Συμβουλίου Ξένης και Αμυντικής Πολιτικής» και διευθυντής έρευνας στη ρωσική δεξαμενή σκέψης «Λέσχη Διεθνούς Συζήτησης Βαλντάι», εξηγεί ότι αποτελεί παρελθόν η αλλοτινή γερμανική ρεαλιστική πολιτική που αποτελούσε κάποτε πυλώνα της Δυτικής Ευρώπης καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στροφή «180 μοιρών στην εξωτερική και οικονομική πολιτική» σε «απίστευτο σημείο».

Επισημαίνει έτσι πως στο παρελθόν η γερμανική κυρίαρχη πολιτική συνιστούσε υπόδειγμα πολιτικού ρεαλισμού καθώς μολονότι ήταν στενός σύμμαχος των ΗΠΑ διατηρούσε παράλληλα και φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα. Τώρα όμως «κινείται σε ποιοτικώς διαφορετική περιοχή όπου η Ρωσία προβάλλει ως κύριος αντίπαλος».

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς έχει… νεύρα με την Αναλένα Μπέρμποκ

Χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» τη γρήγορη τροπή που πήρε η μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο μετατρέποντας την «ειδική σχέση» του Βερολίνου με τη Μόσχα σε μία «εντελώς αντίθετη διαμετρικά».

Επισημαίνει πως πλέον το γενικό πρόσταγμα στις γερμανο-ρωσικές σχέσεις δίνει το Κόμμα των Πρασίνων θεωρώντας πως εξαιτίας τους η Γερμανία κινείται στην κατεύθυνση μίας «συμβατικής ανατολικο-ευρωπαϊκής στάσης». Τονίζει επίσης πως «η εγγύηση πως οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν θα επανέλθουν σε κανενός είδους ομαλότητας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν ούτε οι ελάχιστες συνθήκες για μία επαναφορά του παλιού οικονομικού μοντέλου». Εκτιμά έτσι πως «δεν θα γίνει καμία αντιστροφή στην ενεργειακή μετάβαση». Αναφέρει πως αυτό ακριβώς συνιστά μία «πραγματική βάση για ό,τι συμβαίνει από την οπτική γωνία» των Γερμανών Πρασίνων.

Γερμανία: Ενεργειακό σοκ φέρνει η εξάρτηση από τη Ρωσία

Σημειώνει πως το «γενικό δυτικό σύστημα παραμένει άθικτο, αλλά υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά» σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα: στο παρελθόν η Γερμανία έχοντας εκχωρήσει όλα τα δικαιώματα και προνόμια ασφαλείας στις ΗΠΑ, διατηρούσε το δικαίωμα της δικής της, ανεξάρτητης διαχείρισης της οικονομίας και του εμπορίου, προωθώντας μία οικονομική επέκταση προς ανατολάς. Τώρα, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Ουάσιγκτον να διατηρήσει τη Γερμανία υπό την ομπρέλα ασφαλείας, το Βερολίνο είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την προηγούμενη αντίληψη πολιτικού ρεαλισμού και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του γερμανικού οικονομικού συστήματος προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και μεγαλύτερο στρατιωτικό φορτίο.

Ως εκ τούτου, ο αρθρογράφος εκτιμά πως το Βερολίνο εξελίσσεται στο κύριο κέντρο «ρωσικής αντι-κρεμλινικής διασποράς, κάνοντας, για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους, πολιτική στροφή 180 μοιρών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα