ΑΘΗΝΑ
16:56
|
24.04.2024
Μετά βίας διατηρείται η εύθραυστη εκεχειρία που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Σουδάν. Οι επιδρομές δε λείπουν παρά τις πιέσεις στους πολέμαρχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με σημαντικές  δυσκολίες εφαρμόζεται η πολύ «εύθραυστη» συμφωνία παύσης πυρός στο Σουδάν που ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας καθώς παραβιάζεται συχνά όχι μόνον με σποραδικές συγκρούσεις αλλά και βομβαρδισμούς από αέρος και εδάφους από τμήματα των δυο αντιμαχόμενων πλευρών που υπακούν στις εντολές των στρατηγών Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο.

Για παράδειγμα, σήμερα το απόγευμα, έπεσε μία οβίδα στο ιατρικό κέντρο Al-Roumi της πόλης Όμντουρμαν, προκαλώντας αρκετούς τραυματίες που μεταφέρθηκαν άρον- άρον στο παρακείμενο νοσοκομείο αλ Νάου.

Παράλληλα, η τριήμερη εκεχειρία παραβιάζεται από ομάδες ενόπλων και των δύο πλευρών με Σουδανούς πολίτες να καταγγέλλουν πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα πυρά σταματούν μόνον όταν ξεμείνουν από πολεμοφόδια. Αυτό ακριβώς μετέφερε σε δημοσιογράφους κάτοικος της δίδυμης πόλης της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, Όμντουρμαν, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νείλου. «Οι συγκρούσεις μαίνονται κοντά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και στρατόπεδα. Σταματούν μόνον όταν ξεμείνουν από πυρομαχικά.  Δεν σέβονται τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός».

Αυτά ενώ ήδη έχουν προξενήσει σημαντικές καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές του Χαρτούμ οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το τελευταίο δεκαήμερο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από οδοιπορικό που έκαναν οπερατέρ και απεσταλμένοι ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

Σε αυτό το φόντο οι απομακρύνσεις ξένων από αέρος και στεριά συνεχίζονται με τους Βρετανούς πολίτες στο Σουδάν να διαμαρτύρονται για τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ  σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Παράλληλα, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του  ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πριν από μία νέα έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Σουδάν, προειδοποίησε ξανά για το ενδεχόμενο «κατστροφικής ανάφλεξης» που θα μπορούσε να μπουρλοτιάσει όλη την περιοχή. Κάλεσε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν «υπέρτατη πίεση» και στις δύο πλευρές για να απομακρύνουν το Σουδάν από το χείλος της αβύσσου».

Ο Μπλίνκεν για την κατάσταση στο Χαρτούμ

Δηλώσεις για την κατάσταση στο Χαρτούμ και την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας έκανε σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της τριήμερης εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μαζί με την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στην κατεύθυνση ειρηνικής μετάβασης από τη σουδανική στρατιωτική κυβέρνηση σε μία πολιτική δημοκρατική κυβέρνηση. Τόνισε επίσης πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους δύο Σουδανούς στρατηγούς και άλλους αξιωματούχους πιέζοντας για διατήρηση και επέκταση της τριήμερης εκεχειρίας.

Το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ πως «κάθε στρατηγός» στο Σουδάν έχει «διεθνή δίκτυα υποστήριξης» που σημαίνει πως «υπάρχει ένας πολύ ρεαλιστικός κίνδυνος αυτός ο πόλεμος να γίνει σύγκρουση διά αντιπροσώπων. Η Αίγυπτος από τη μία πλευρά, τα ΗΑΕ ή ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Λιβύου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, από την άλλη και οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρίας  Wagner Group που ποτέ δεν είναι μακριά όταν εμφανίζεται στην αφρικανική ήπειρο κενό ασφαλείας. Στη σημερινή διεθνή αταξία, στην οποία ο ΟΗΕ δεν είναι ικανός να εκτελέσει τα καθήκοντά του, οι ταραχοποιοί δρουν με τα χέρια λυμένα».

Παράλληλα η βελγική εφημερίδα De Morgen καλεί την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναλάβουν κάποια διπλωματική πρωτοβουλία για την από κοινού προώθηση μίας συμφωνίας εκεχειρίας, ώστε να εμποδιστεί… η κάλυψη αυτού του κενού από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Είναι ξεκάθαρο πως οι πολέμαρχοι και οι ενέργειές πολέμου θα πρέπει να εκλεχθούν πολύ στενά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να παγώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο μήνυμα μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση όταν οι διαπραγματευτές μπορούν να κοιτάξουν κατάματα τις δύο πλευρές…Τώρα θα πρέπει να σταλούν στην περιοχή έμπειροι διαπραγματευτές με αλεξίσφαιρα γιλέκα και ένοπλη συνοδεία. Εάν δεν πάρουμε ένα τέτοιο ρίσκο… τότε η Μόσχα και το Πεκίνο θα στείλουν τους ανθρώπους τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα