ΑΘΗΝΑ
03:08
|
25.04.2024
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη Δευτέρα, ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν την κρίση στην Ουκρανία καθώς και την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Όσον αφορά την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχίες για τα πρόσφατα εμπόδια που συναντά το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Παρουσίασε στον Λαβρόφ μια επιστολή προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, περιγράφοντας έναν δρόμο για τη βελτίωση, την παράταση και την επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν πρόσφατα από τα μέρη και τους κινδύνους που ενέχει η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ρωσία σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ρωσίας και της Γραμματείας του ΟΗΕ για την προώθηση ρωσικών προϊόντων διατροφής και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Παρείχε λεπτομερή έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί σε αυτό το θέμα και επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση των εναπομενόντων ζητημάτων.

Ο Γκουτέρες ενημέρωσε επίσης τον Λαβρόφ για τις προσπάθειες της Γραμματείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει ζητήματα σε σχέση με τις βίζες για Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Λαβρόφ βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η χώρα του ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Απρίλιο.

Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν την έκδοση βίζας για τις ΗΠΑ σε Ρώσους δημοσιογράφους που θα συνόδευαν τον Λαβρόφ στην επίσημη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό συνέβη παρότι οι εκπρόσωποι των ρωσικών μέσων ενημέρωσης συμμορφώθηκαν με όλους τους σχετικούς όρους και απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκυρης διαπίστευσης των μέσων ενημέρωσης του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατακρίθηκαν πως παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Συμφωνίας του 1947 για την έδρα του ΟΗΕ.

«Θεωρούμε αυτό το βήμα ως άλλη μια εκδήλωση αγνόησης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ. Αρνούμενες την πρόσβαση Ρώσων δημοσιογράφων στις διαδικασίες του ΟΗΕ, οι αρχές των ΗΠΑ αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την αληθινή τους στάση απέναντι στην ελευθερία του λόγου και στη διαθεσιμότητα των πληροφοριών», δήλωσε η ρωσική διπλωματία.

(Πηγή: teleSUR)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα