Η Ρωσία ενδέχεται να εγκαταλείψει το μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς εν μέσω αμερικανικών ενεργειών, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, διευθυντή του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Όσον αφορά τους αμερικανικούς πυραύλους που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, τα χαρακτηριστικά υψηλής ταχύτητας τους δεν είναι το μόνο κριτήριο βάσει του οποίου θα αξιολογήσουμε μια τέτοια κίνηση. Το βεληνεκές αυτών των πυραυλικών συστημάτων είναι εξίσου σημαντικό», είπε ο Γερμάκοφ σε συνέντευξή του στο TASS.
«Ειδικότερα, το εάν η Ρωσία θα τηρήσει περαιτέρω το μονομερές μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου ή μικρότερου βεληνεκούς σε μεμονωμένες περιοχές, θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες παραμέτρους του βεληνεκούς των δυτικών πυραύλων. Αλλά ακόμα και τώρα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους καθιστούν το μορατόριουμ μας όλο και πιο εύθραυστο – τόσο όσον αφορά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού όσο και την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) στις 2 Φεβρουαρίου 2019, επικαλούμενες παραβίαση του συμφώνου από τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον προέβαλε αυτές τις κατηγορίες τον Ιούλιο του 2014, για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η Ρωσία παραβίασε τους όρους της συνθήκης INF δημιουργώντας τον πύραυλο 9M729.
Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες και προέβαλε αντεπιχειρήματα, υποδεικνύοντας, ειδικότερα, στοιχεία του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσεται. Η Συνθήκη INF έπαψε να υφίσταται τον Αύγουστο του 2019.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε πρόταση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, για ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά απέρριψαν αυτή την πρωτοβουλία.
Δεν είναι εφικτή μια αντικατάσταση της New Start
Την ίδια ώρα, ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι επί του παρόντος εφικτό να συνταχθεί ένα έγγραφο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη συνθήκη New START.
Όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Γερμάκοφ «δεν υπάρχουν τέτοιες προοπτικές στην παρούσα κατάσταση. Ο έλεγχος των όπλων είναι αδιαίρετος από τη γενική γεωπολιτική και στρατιωτική-στρατηγική κατάσταση. Οποιαδήποτε σοβαρά βήματα σε αυτόν τον τομέα συσχετίζονται πάντα με εποικοδομητικές πολιτικές διαδικασίες στις σχέσεις των μερών».
«Τουλάχιστον, θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση της ανάγκης για διάλογο, καθώς και της πολιτικής βούλησης για την τόνωση ουσιαστικών συνομιλιών που βασίζονται σε συμβιβασμούς», πρόσθεσε.
«Μέχρι στιγμής, όλα είναι καταμαρτυρούν το αντίθετο: οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν μια “στρατηγική ζημιά” στη χώρα μας στον στρατιωτικό τομέα, καθώς και να επιτύχουν να πιέσουν τη χώρα με κυρώσεις. Η προσδοκία είναι ότι μια αποδυναμωμένη Ρωσία θα υποταχθεί στις επιταγές της Δύσης από θέση ισχύος. Ωστόσο, όπως έχει δείξει επανειλημμένα η ιστορία, αυτή είναι μια απολύτως μάταιη προσέγγιση όσον αφορά το κράτος μας», υπογράμμισε.