ΑΘΗΝΑ
10:59
|
15.11.2024
Ο φέρελπις «πρόεδρος» της Βενεζουέλας φαίνεται να ήλπιζε να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που θα φιλοξενήσει σήμερα ο Κολομβιανός Πρόεδρος. Τελικά, έφυγε για Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κολομβία απέλασε τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος επιχείρησε να παραστεί σε διεθνή διάσκεψη στην Μπογκοτά. Ο (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας ταξίδεψε από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί από το δικαστήριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας δήλωσε σήμερα ότι ο Γκουαϊδό έφτασε στη χώρα με «παράτυπο τρόπο». Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι μετανάστευσης μετέφεραν τον πολιτικό στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ Ντοράντο της Μπογκοτά για να μπορέσει να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ.

Ο Γκουαϊδό επιβεβαίωσε ότι αναγκάστηκε να φύγει για τις ΗΠΑ και καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο του φέρθηκαν οι αρχές της Κολομβίας. «Εξαιτίας των άμεσων απειλών προς την οικογένειά μου και τις κόρες μου από το καθεστώς Μαδούρο, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί στην Κολομβία, παίρνω αυτή την πτήση», έγραψε στο Twitter, υποσχόμενος να «συνεχίσει να παλεύει».

Ο Γκουαϊδό φαίνεται να ήλπιζε να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που θα φιλοξενήσει σήμερα ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο. Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης, για τις οποίες μεσολαβεί η Νορβηγία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Αλβάρο Λέιβα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Γκουαϊδό δεν είχε προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής.

Υπό τον δεξιό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, η Κολομβία είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Γκουαϊδό. Ωστόσο, η στάση της χώρας άλλαξε μετά την εκλογή του Πέτρο.

Ο Γκουαϊδό ανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» στις αρχές του 2019 από την Εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχονταν από την αντιπολίτευση εκείνη την εποχή. Η κίνηση ήρθε αφού η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Μαδούρο ότι νόθευσε τις εκλογές του 2018 προκειμένου να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν γρήγορα τον Γκουαϊδό ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας και η Ε.Ε. και πολλά κράτη της Νότιας Αμερικής έκαναν το ίδιο. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν συνέχισαν να θεωρούν τον Μαδούρο ως τον νόμιμο πρόεδρο.

Ο Μαδούρο καταδίκασε τις ενέργειες του Γκουαϊδό ως παράνομες και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για απόπειρα ενορχήστρωσης πραξικοπήματος εναντίον του.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ψήφισε τη διάλυση της «προσωρινής κυβέρνησης» υπό την ηγεσία του Γκουαϊδό και το σχηματισμό επιτροπής για την επίβλεψη των προεδρικών εκλογών του 2024. Ο Γκουαϊδό επέκρινε την απόφαση ως «ένα άλμα στην άβυσσο».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι, παρά την απόλυση του Γκουαϊδό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «συντονίζονται μαζί του και άλλους ομοϊδεάτες – μέλη [της αντιπολίτευσης]».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαρδαλιάς: 12.500 τόνοι φερτών υλικών έχουν απομακρυνθεί από τον Κηφισό

Σρι Λάνκα: Κυρίαρχος στις εκλογές ο αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός

41 χρόνια ψευδοκράτος στην Κύπρο με παρέλαση παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου

Βόρεια Κορέα: «Μαζική παραγωγή» drones εφόδου μ’ εντολή Κιμ Γιονγκ Ουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα