«Εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Μόσχα πραγματοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας με βασικό θέμα τη διερεύνηση τρόπων για την εξομάλυνση των συρο-τουρκικών σχέσεων που έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά την έναρξη τριών διαδοχικών τουρκικών χερσαίων επεμβάσεων από το 2016 και έπειτα στο πλαίσιο προσπαθειών της Τουρκίας να συντρίψει ένοπλες οργανώσεις Κούρδων μαχητών στα νότια σύνορά της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών εξέδωσαν ξεχωριστές ανακοινώσεις. Συζήτησαν, όπως αναφέρει το πρακτορείο, «την ενίσχυση της ασφάλειας» στην Συρία και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. Επιβεβαίωσαν επίσης και οι τέσσερις χώρες την επιθυμία τους για «διατήρηση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας» και την ανάγκη «εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ταχεία επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το πρακτορείο ΤΑSS αναφέρεται πως στην τετραμερή συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε παράλληλα και ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Ρεζά Αστιανί, με τον Σύρο ομόλογό του, Αλί Μαχμούτ Αμπάς και τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ζητώντας «μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία». Επισημαίνεται επίσης πως συζήτησαν «την καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών και εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία», επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας και συμφώνησαν «ότι είναι απαραίτητο να αναζωογονηθούν οι προσπάθειες για διευκόλυνση του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων».
Οι τέσσερις υπουργοί αναφέρεται επίσης πως τόνισαν «τον εποικοδομητικό χαρακτήρα του διαλόγου και την ανάγκη συνέχισής του προς το συμφέρον της περαιτέρω σταθεροποίησης της κατάστασης στη Συρία και της περιοχής γενικότερα».
Στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην απαίτηση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία τα οποία και αντιμετωπίζονται ως κατοχικές δυνάμεις.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε επί του παρόντος το συριακό αίτημα για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα επειδή θα διακυβευτεί η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Τόνισε επίσης ο Τσαβούσογλου πως τυχόν «έξοδος της Τουρκίας από την περιοχή θα δημιουργούσε κενό εξουσίας που θα έσπευδαν να καλύψουν οι τρομοκράτες».