Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο φιλοξένησε παγκόσμιους ηγέτες στη Μπογκοτά για μια μονοήμερη διάσκεψη ώστε να συζητηθεί η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι πνίγει την αντιπολίτευση.
Εκπρόσωποι από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν στο Παλάτι του Σαν Κάρλος την Τρίτη, όπου ο Πέτρο άνοιξε τη συνάντηση με δική του ομιλία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, αλλά πίεσε επίσης τον Μαδούρο να προγραμματίσει δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.
«Η ιστορία της Λατινικής Αμερικής είναι στα χέρια μας», είπε στους διπλωμάτες ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας.
Απεικόνισε τη Λατινική Αμερική ως ένα σταυροδρόμι: Είτε οι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να «σημαδέψουν ένα μονοπάτι που οδηγεί στον πόλεμο και την αποδόμηση της δημοκρατίας, ή μπορούμε να ξαναχτίσουμε το μονοπάτι της ειρήνης και της δημοκρατίας».
Εκπρόσωποι από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρευρέθηκαν στη διάσκεψη, η οποία είχε σκοπό να αναζωπυρώσει τις τελματωμένες συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.
Οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως συναντηθεί στην Πόλη του Μεξικού για να διαπραγματευτούν μια λύση για το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, αλλά αυτές οι συνομιλίες διακόπηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Κανένα από τα αντίπαλα μέρη δεν ήταν παρόν στη διάσκεψη της Τρίτης. Ωστόσο, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Ενωτική Πλατφόρμα, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνάντηση, αν και ορισμένες φατρίες αμφισβήτησαν τον ρόλο της Κολομβίας ως μεσολαβητή.
Από τις προεδρικές εκλογές του 2018, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια διχασμένη κυβέρνηση. Ο Μαδούρο επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία για δεύτερη εξαετή θητεία – αλλά μόνο αφού απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε ορισμένα από τα πιο εξέχοντα κόμματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.
Αυτό οδήγησε τους επικριτές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Μαδούρο να κηρύξουν τις εκλογές παράνομες. Μετά την ορκωμοσία του Μαδούρο τον Ιανουάριο του 2019, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και τότε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, εξέδωσε μια δήλωση με την οποία καθιερώθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ονόμασε επίσης τον εαυτό του «προσωρινό πρόεδρο» στη θέση του Μαδούρο.
Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, επέλεξαν να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της αντιπολίτευσης έναντι του Μαδούρο και να επιβάλουν βαριές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Λατινική Αμερική έχει δει ένα κύμα αριστερών ηγετών που εκλέγονται σε κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Η Κολομβία είναι μια από αυτές τις χώρες, η οποία αποκατέστησε τους διπλωματικούς δεσμούς υπό τον Πέτρο, όπως και η Βραζιλία, η οποία ανανέωσε τους δεσμούς υπό τον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο.
Ο ίδιος ο Γκουαϊδό έχει χάσει μεγάλο μέρος της υποστήριξης της αντιπολίτευσης και τον Δεκέμβριο, μέλη της αντιπολίτευσης ψήφισαν για τη διάλυση της κυβέρνησής του και την απομάκρυνσή του από τη θέση του «προσωρινού προέδρου».
Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο Γκουαϊδό πέρασε τα σύνορα από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία «με τα πόδια» σε μια προσπάθεια να συναντηθεί με τους διπλωμάτες στη διάσκεψη της Τρίτης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι οι μεταναστευτικές αρχές συνόδευσαν τον Γκουαϊδό στο αεροδρόμιο Ελ Ντοράντο της Μπογκοτά, καθώς είχε περάσει τα σύνορα «παράτυπα».
Σε ένα αεροπλάνο για την πόλη του Μαϊάμι των ΗΠΑ, ο Γκουαϊδό κατήγγειλε τη μεταχείρισή του ως επέκταση της καταστολής που φέρεται να δεχόταν υπό την κυβέρνηση Μαδούρο. «Η δίωξη της δικτατορίας δυστυχώς εξαπλώθηκε στην Κολομβία σήμερα», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
Αλλά την Τρίτη, ο Πέτρο εξέδωσε μια επίπληξη για τις δηλώσεις του πρώην αρχηγού της αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Γκουαϊδό δεν εκδιώχθηκε», έγραψε στο Twitter. «Είναι καλύτερα να μην εμφανίζονται ψέματα στην πολιτική. Ο κ. Γκουαϊδό είχε συμφωνία να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Το επιτρέψαμε για ανθρωπιστικούς λόγους παρά την παράνομη είσοδο του στη χώρα».