Μια γελοιογραφία στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κοροϊδεύει την Ινδία καθώς γίνεται πιο πολυπληθής από την Κίνα έχει γίνει το επίκεντρο της κριτικής και κατηγορείται ως «ρατσιστική» από Ινδούς υπουργούς τις τελευταίες ώρες.
Η γελοιογραφία δείχνει ένα ξεχαρβαλωμένο παλιό ινδικό τρένο γεμάτο με κόσμο και σμήνη επιβατών από πάνω του. Σε μια παράλληλη γραμμή, εμφανίζεται ένα κομψό κινέζικο τρένο με δύο μόνο οδηγούς, που κοιτάζουν έκπληκτοι στη θέα του ινδικού τρένου. Η λεζάντα πάνω στο σκίτσο αναγράφει στα Γερμανικά «Πληθυσμός: η Ινδία ξεπερνά την Κίνα».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η Ινδία έχει πληθυσμό 1.425.775.850, ξεπερνώντας την Κίνα για πρώτη φορά.
Ο Καντσάν Γκούπτα, ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Πληροφοριών και Ραδιοτηλεόρασης, έγραψε στο Twitter: «Γεια σου Γερμανία, αυτό είναι εξωφρενικά ρατσιστικό. Το Der Spiegel που γελοιοποιεί την Ινδία με αυτόν τον τρόπο δεν έχει καμία ομοιότητα με την πραγματικότητα. Σκοπός είναι να δείξουμε την Ινδία κάτω και να ρουφήξουμε την Κίνα».
Ο Ρατζίεφ Τσαντρασεκάρ, υπουργός ηλεκτρονικών και πληροφορικής, αντέδρασε επίσης θυμωμένα, γράφοντας στο Twitter: «Αγαπητέ σκιτσογράφο στο @derspiegel… Παρά την προσπάθειά σου να κοροϊδέψεις την Ινδία… δεν είναι έξυπνο να ποντάρεις εναντίον της Ινδίας υπό τον πρωθυπουργό @narendramodi ji…. Σε λίγα χρόνια η οικονομία της Ινδίας θα είναι μεγαλύτερη από τη Γερμανία».
Ενώ υπάρχουν ακόμη υπερπλήρη τρένα σε πολλά μέρη της Ινδίας, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και των τρένων της. Μερικοί Ινδοί, βέβαια, επεσήμαναν ότι ήταν αλήθεια πως κατά τη διάρκεια πολυσύχναστων φεστιβάλ, όταν εκατομμύρια Ινδοί βιάζονται να πάνε σπίτι τους, μερικά τρένα ομοιάζουν με αυτό του καρτούν.
Η δυτική κριτική ανέκαθεν ταλαιπωρούσε τις ινδικές κυβερνήσεις, αλλά υπό τον Ναρέντρα Μόντι, η δυσαρέσκεια έχει γίνει πολύ πιο έντονη.
Οποιαδήποτε αρνητική κάλυψη, όπως το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, India: The Modi Question, το οποίο εξέτασε τον ρόλο του πρωθυπουργού στις αντιμουσουλμανικές ταραχές του 2002, απορρίπτεται συνήθως ως κακόβουλη συνωμοσία για δυσφήμιση του Μόντι και, εκ του σύνεγγυς, της Ινδίας.
Οι γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν από δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει οργή στη χώρα και νωρίτερα. Η εφημερίδα New York Times είχε ζητήσει συγγνώμη το 2014 για μια γελοιογραφία στην αποστολή της Ινδίας στον Άρη μετά από καταγγελίες αναγνωστών ότι κορόιδευε την Ινδία.
Η γελοιογραφία έδειχνε έναν αγρότη με μια αγελάδα να χτυπά την πόρτα ενός δωματίου με την ένδειξη Elite Space Club, όπου δύο άνδρες κάθονται και διαβάζουν μια εφημερίδα. Δημοσιεύτηκε αφού η Ινδία έβαλε με επιτυχία το ρομποτικό σκάφος Mangalyaan σε τροχιά γύρω από τον Άρη.