Αντιστάσεις προβάλλουν ΕΕ και Ιαπωνία κατά της προσπάθειας των ΗΠΑ να πείσουν τους εταίρους τους στην Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομικών (G7) να απαγορεύσουν σχεδόν όλες τις εισαγωγές από τη Ρωσία, εκτός από εξαιρέσεις, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει ενόψει της τριήμερης συνόδου κορυφής του G7 που ξεκινά στις 19 Μαΐου στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Σε ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καταγράφονται οι αντιδράσεις που προκαλεί η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για σχεδόν καθολική απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών εκτός κυρίως από αγροτικά, ιατροφαρμακευτικά και άλλα προϊόντα. Το αμερικανικό σχέδιο έχει ως βασικό στόχο να περιορίσει δραστικά όλα τα περιθώρια ρωσικών εταιριών να εισάγουν και να αντιγράψουν δυτικά προϊόντα τεχνολογίας αιχμής.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου απέφυγε να αναφερθεί στις αντιδράσεις εταίρων των ΗΠΑ στο G7 σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο κατά της Ρωσίας διευκρινίζοντας πως σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να αναζητούν τρόπους» για να αναγκάσουν τη Ρωσία να γίνει υπόλογη για τις πράξεις της.
Σε προσχέδιο απόφασης που επικαλούνται οι Financial Times, οι ΗΠΑ φαίνεται να προωθούν εντός του G7 πρόταση για αντικατάσταση της σημερινής πολιτικής για κυρώσεις ανά τομέα σε βάρος της Ρωσίας με μία καθολική απαγόρευση εξαγωγών «με λίγες εξαιρέσεις». Αυτή η προσπάθεια επί του παρόντος αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν «ανέφικτη» ή ανεδαφική από αρκετές χώρες της ΕΕ και την Ιαπωνία κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη εναλλακτικών επιλογών σε προϊόντα απαραίτητα.
Από τον Φεβρουάριο του 2022 σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ έχουν επιβάλλει 10 πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.
Στο G7συμμετέχουν τρεις από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.