ΑΘΗΝΑ
03:36
|
20.04.2024
Η σημερινή απεργία είναι η πρώτη από τις πέντε που διοργανώθηκαν για το εαρινό εξάμηνο, αφότου οι εκπαιδευτικοί απέρριψαν συντριπτικά την προσφορά μισθοδοσίας της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι θα απεργήσουν σήμερα στην Αγγλία στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαμάχης για τους μισθούς και τους όρους εργασίας.

Η πλειονότητα των σχολείων αναμένεται να περιορίσει τις τάξεις ή να κλείσει εντελώς ως μέρος των απεργιών, στις οποίες συμμετέχουν μέλη της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (NEU) που εργάζονται σε σχολεία και κολέγια.

Η απεργία έρχεται εβδομάδες πριν από τους μαθητές να δώσουν τις εξετάσεις GCSE και A-level, με πολλά σχολεία να αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στους μαθητές του 11ου και του 13ου έτους ως αποτέλεσμα.

Η καθοδήγηση που εκδόθηκε από το NEU ανέφερε ότι θα υποστηρίξει ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των απεργιών που «παρέχουν το ελάχιστο επίπεδο διδακτικού προσωπικού που απαιτείται», ώστε οι μαθητές να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο για αναθεωρητικές δραστηριότητες ή την εξάσκηση για τις εξετάσεις.

Ο Κέβιν Κόρτνεϊ, γενικός γραμματέας του NEU, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά μέρη όπου γίνονται ρυθμίσεις για τη διδασκαλία. Σε ορισμένα σχολεία διδάσκουν μέλη του σωματείου, σε άλλα είναι δάσκαλοι που παραθέτουν εργασίες στα παιδιά για εκείνες τις μέρες.

«Προφανώς, υπάρχει ακόμα αναστάτωση και το έχουμε αναγνωρίσει πλήρως και το μετανιώνουμε, αλλά λάβαμε αυτά τα βήματα για να προσπαθήσουμε να κατευνάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την ανησυχία».

Η απεργία των εκπαιδευτικών είναι η τελευταία από μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί ο κλάδος φέτος, καθώς απαιτεί αύξηση των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και πρόσθετα χρήματα για τα σχολεία ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν θα προκύψουν από ήδη υπερβολικούς προϋπολογισμούς.

Το σωματείο NEU προγραμματίζει άλλες τέσσερις ημέρες απεργίας για το εαρινό εξάμηνο, με την επόμενη ημερομηνία να ορίζεται η Τρίτη 2 Μαΐου.

Τα μέλη του συνδικάτου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία νωρίτερα αυτό το μήνα για να απορρίψουν την τελευταία προσφορά αμοιβής της κυβέρνησης για εφάπαξ πληρωμή 1,00 λιρών για φέτος και αύξηση μισθού 4,3 τοις εκατό για τους περισσότερους καθηγητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Τρία άλλα εκπαιδευτικά σωματεία – η Εθνική Ένωση Διευθυντών Καθηγητών (NAHT) και η Ένωση Ηγετών Σχολείων και Κολλεγίων (ASCL) – απέρριψαν επίσης την προσφορά.

Η απόφαση για την αμοιβή των εκπαιδευτικών στην Αγγλία για το επόμενο έτος πέρασε στο ανεξάρτητο όργανο αναθεώρησης των μισθών, το School Teachers’ Review Body. Εάν οι πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τα σχολεία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις το φθινόπωρο, καθώς το NEU θα ξανακάνει ψηφοφορία για τέτοιες δράσεις ανάμεσα στα μέλη του.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε: «Οποιαδήποτε απεργία είναι εξαιρετικά επιζήμια. Έχουμε κάνει μια δίκαιη και λογική προσφορά αμοιβής στους εκπαιδευτικούς, αναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευσή τους.

«Χάρη στα επιπλέον 2 δις £ που επενδύουμε στα σχολεία μας, το επόμενο έτος, η χρηματοδότηση των σχολείων θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα