ΑΘΗΝΑ
18:46
|
25.04.2024
Η απόφαση αντανακλά τις ελπίδες να δοθούν στις γυναίκες μεγαλύτερες ευθύνες λήψης αποφάσεων και στους λαϊκούς μεγαλύτερος λόγος στη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δώσει στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου σε μια επικείμενη συνάντηση επισκόπων, μια ιστορική μεταρρύθμιση που αντανακλά τις ελπίδες να δοθούν στις γυναίκες μεγαλύτερες ευθύνες λήψης αποφάσεων και στους λαϊκούς μεγαλύτερος λόγος στη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  ενέκρινε αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τη Σύνοδο των Επισκόπων, ένα όργανο του Βατικανού που συγκεντρώνει επισκόπους από όλον τον κόσμο σε περιοδικές συναντήσεις, μετά από χρόνια αιτημάτων των γυναικών να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το Βατικανό δημοσίευσε, χθες Τετάρτη, τις τροποποιήσεις που ενέκρινε ο Πάπας, οι οποίες υπογραμμίζουν, σύμφωνα με πηγές, το όραμά του οι λαϊκοί πιστοί να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στις εκκλησιαστικές υποθέσεις που από καιρό έχουν αφεθεί σε κληρικούς, επισκόπους και καρδινάλιους.

Οι καθολικές γυναικείες ομάδες που επέκριναν εδώ και καιρό το Βατικανό ότι αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας επαίνεσαν αμέσως την κίνηση του Πάπα ως ιστορική στα 2.000 χρόνια ζωής της Εκκλησίας.

«Πρόκειται για μια σημαντική ρωγμή και αποτέλεσμα της συνεχούς δράσης μιας εκστρατείας ομάδων καθολικών γυναικών που διεκδικούν το δικαίωμα ψήφου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Women’s Ordination Conference, η οποία υποστηρίζει τις γυναίκες ιερείς.

«Για χρόνια οι εκπρόσωποι και οι επίσκοποι του Βατικανού αντιστέκονταν, μεταβάλλοντας τις θέσεις τους σε κάθε σύνοδο στο ερώτημα γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίσουν», έγραψε η ομάδα στο Twitter. «Η ανομολόγητη αιτία ήταν πάντα ο σεξισμός. «Στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε η σύνοδος να συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού».

Μέχρι τώρα, οι μόνοι που μπορούσαν να ψηφίσουν στη Σύνοδο των επισκόπων ήταν άνδρες. Όμως, σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, πέντε μοναχές θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Επιπλέον, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να διορίσει 70 μη επισκόπους ως μέλη της συνόδου και ζήτησε οι μισοί από αυτούς να είναι γυναίκες και να έχουν και αυτοί ψήφο.

«Είναι μια σημαντική αλλαγή, δεν είναι επανάσταση», δήλωσε ο καρδινάλιος Ζαν Κλοντ Χόλλεριχ, κορυφαίος διοργανωτής της συνόδου.

Η επόμενη συνάντηση της Συνόδου, προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, επικεντρώνεται στο ίδιο θέμα, να κάνει δηλαδή την εκκλησία να στοχάζεται περισσότερο και να ανταποκρίνεται στους λαϊκούς, μια διαδικασία γνωστή ως «συνοδικότητα» την οποία ο Φραγκίσκος υποστήριξε εδώ και χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Προσαγωγές νεαρών Εβραίων στον προαύλιο χώρο του Αλ Άκσα

Ιερώνυμος για επιθέσεις σε πολιτικούς: Η Εκκλησία δεν εκδικείται

Φραστική επίθεση από ιερέα δέχθηκε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα