ΑΘΗΝΑ
13:12
|
02.05.2024
«Η οργάνωση [το YPG] προσπαθεί να διχοτομήσει τη Συρία και οι ΗΠΑ της παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα Hürriyet.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν τη δημιουργία ενός «τρομοκρατικού κράτους» στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας πολιτικά και στρατιωτικά την τρομοκρατική οργάνωση YPG, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, αν και αυτές είναι περισσότερο σταθερές σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet στην εκλογική του περιφέρεια, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) στη Συρία, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIL.

Στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν την ίδρυση ενός κράτους τρομοκρατίας στη Συρία, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Εκατό τοις εκατό. Η οργάνωση [το YPG] προσπαθεί να διχοτομήσει τη Συρία και οι ΗΠΑ της παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη. Το YPG/PYD προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κράτος τρομοκρατίας και οι ΗΠΑ τους εκπαιδεύουν και τους παρέχουν όπλα».

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι η Τουρκία πολεμά ενάντια στο YPG, τόνισε ο Τσαβούσογλου, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι δυσαρεστημένη λόγω της πρόσφατης επαφής της Άγκυρας με τη Δαμασκό με τη μεσολάβηση της Μόσχας και της Τεχεράνης.

«Η επαφή μας με το καθεστώς είναι μια σοβαρή απειλή εναντίον τους [του YPG]. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προσβληθούν, αλλά έχουν ήδη αποτραβηχτεί από όλες τις πλατφόρμες που έχουν συσταθεί για τη σταθερότητα της Συρίας. [Για αυτούς] υπάρχει μόνο η πλατφόρμα [κατά του] Νταές [Ισλαμικού Κράτους]», είπε ο υπουργός.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει θεμελιωθεί στρατηγικός μηχανισμός επίλυσης των προβλημάτων και ο διάλογος είναι πιο σταθερός σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτήρισε, ωστόσο, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την YGP ως κρίσιμης σημασίας.

Χρειάζεται οδικός χάρτης για τη Συρία

Για τις επαφές μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε ότι θα υπάρξει μια τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών υπό τη μεσολάβηση Ρωσίας και Ιράν πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της συριακής πλευράς για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο Τσαβούσογλου είπε: «Καταβάλλουμε προσπάθειες για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Υπάρχει το ψήφισμα του ΟΗΕ και η συνεχιζόμενη πολιτική μετάβαση. Η απόσυρσή μας από εκεί χωρίς τη διαδικασία ολοκλήρωσης δεν έχει καμία χρησιμότητα. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα γεμίσουν το κενό».

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πάντα την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. «Αλλά, αν αποσυρθούμε, τότε θα έρθουν άλλοι να καλύψουν το κενό. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ήδη το YPG. Η εμπλοκή μας [στη Συρία] θα πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη. Πρώτον, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί και, δεύτερον, η πολιτική διαδικασία πρέπει να τρέξει».

Το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει μια πολιτική διαδικασία μεταξύ του καθεστώτος και των ομάδων της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του υφιστάμενου συντάγματος ή την αναθεώρησή του πριν από τη μετάβαση σε γενικές εκλογές για να αποφασιστεί η τύχη της χώρας. Το συριακό καθεστώς εμποδίζει τη διαδικασία.

Ασφαλής επιστροφή προσφύγων

Μια άλλη πτυχή της δέσμευσης με τη Συρία είναι η επιστροφή 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων, που έχουν καταφύγει στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, στην πατρίδα τους, εξήγησε ο υπουργός.

Μια άμεση αποχώρηση της Τουρκίας θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα ασφάλειας για τη χώρα, τόνισε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δέσμευσης για την επιστροφή των Σύρων στην πατρίδα τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα