ΑΘΗΝΑ
21:02
|
03.05.2024
Το πνεύμα του ουγγρικού Συντάγματος, που καλεί στον σεβασμό των μειονοτήτων, «είναι πραγματικά ευαγγελικό, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για την απόρριψη των αυτοαναφορικών μορφών του λαϊκισμού και των αυστηρών εθνικιστικών συμφερόντων απηύθυνε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος φθάνοντας στην Βουδαπέστη κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Ουγγαρία.

Ο ποντίφικας ζήτησε επίσης την επιστροφή του «ευρωπαϊκού πνεύματος» που οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της σύγχρονης μεταπολεμικής Ευρώπης, λέγοντας ότι οι χώρες «οφείλουν να βλέπουν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα». Στην ομιλία του ενώπιον του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο πάπας προειδοποίησε με νόημα για την τάση εσωστρέφειας και επέμεινε για «την ανάγκη ανοίγματος στους άλλους».

Το πνεύμα του ουγγρικού Συντάγματος, που καλεί στον σεβασμό των μειονοτήτων, «είναι πραγματικά ευαγγελικό, απορρίπτοντας μια κάποια τάση, που ορισμένες φορές χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τις παραδόσεις και ακόμη και την πίστη, εσωστρέφειας», είπε.

Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κραδαίνει την προσήλωσή του στην θρησκεία και την βούλησή του να υπερασπισθεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών από την χώρα του.

Θερμός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο Πάπας από την πλευρά του δεν σταματά να απευθύνει εκκλήσεις για μεγαλόψυχη υποδοχή και δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ.

«Είναι ένα θέμα, το θέμα της υποδοχής (ξένων) που προκαλεί πολλές συζητήσεις στην εποχή μας και είναι βεβαίως σύνθετο. Είναι επείγον, ως Ευρώπη, να εργασθούμε σε δρόμους ασφαλείς και νόμιμους, σε κοινούς μηχανισμούς απέναντι σε ένα ιστορικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με την απόρριψη», είπε.

Σήμερα,δε,  που η Ρωσία πραγματοποίησε τις πρώτες μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας τους τελευταίους δύο μήνες, ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και για «δημιουργικές προσπάθειες για την ειρήνη» ώστε να πνιγούν αυτοί που αποκάλεσε «σολίστ του πολέμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα