Ο επικεφαλής του συντηρητικού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (NCP) της Φινλανδίας, το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές της 2ας Απριλίου, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για το σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού που θα μοιράζεται την εξουσία με έναν ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα.
Μετά από εβδομάδες εκφώνησης όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, ο αρχηγός του NCP, Πέτρι Όρπο, είπε ότι επέλεξε το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, τους Χριστιανοδημοκράτες και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας για συνομιλίες συνασπισμού.
«Έχουμε μεγάλες προκλήσεις και πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις», είπε ο Όρπο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό και να πραγματοποιήσει οικονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
«Έχω μια ισχυρή πεποίθηση ότι με αυτά τα κόμματα μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και ότι ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, ακόμη και σε περίεργες καταστάσεις, υπάρχει ένα κοινό πνεύμα, μια κοινή κόλλα για να λύσουμε τα πράγματα», είπε ο Όρπο.
Το NCP, το κύριο συντηρητικό κόμμα της Φινλανδίας, κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές με 20,8 τοις εκατό των ψήφων, σε μια σκληρή κούρσα τριών κατευθύνσεων που είδε το ακροδεξιό κόμμα «Φινλανδοί» να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν ήρθε τρίτο, διαψεύδοντας τις ελπίδες της για επανεκλογή.
Οι εθνικιστές Φινλανδοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό σε μια ατζέντα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά της μετανάστευσης, έλαβαν το 20,1 τοις εκατό των ψήφων.
Η υποστήριξη τόσο για τους δεξιούς Χριστιανοδημοκράτες όσο και για το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας ήταν λίγο περισσότερο από 4 τοις εκατό, επομένως τα δύο κόμματα θα ήταν κατώτερα μέλη στον προγραμματισμένο συνασπισμό.
Το κόμμα του Όρπο έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει πρώτα το σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου ως νικητής των εκλογών.
Ανέφερε ότι οι συνομιλίες με πιθανούς εταίρους του συνασπισμού πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο με μια συμφωνία συνασπισμού και πρόγραμμα για τη νέα φινλανδική κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε μεγάλο βαθμό για οικονομικά ζητήματα, με τους ψηφοφόρους στο έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων – το οποίο έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου – να μετατοπίζουν την πίστη τους σε κόμματα της πολιτικής δεξιάς καθώς αναζητούν λύσεις για το αυξανόμενο κρατικό χρέος, τον πληθωρισμό και άλλα οικονομικά προβλήματα.
Το χρέος θα αποτελέσει πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα αφού η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει από τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Στα τέλη Μαρτίου, το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας ήταν περίπου 146 δισεκατομμύρια ευρώ (161 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 55 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε σύγκριση με περίπου 106 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019 όταν η κυβέρνηση της Μάριν ανέλαβε καθήκοντα.