Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για να επιτρέψει την επανέναρξη της διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών μέσω πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν επιβάλει περιορισμούς.
Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ανέφεραν ανησυχίες ότι σιτηρά από την Ουκρανία που προορίζονταν να εξαχθούν σε άλλες χώρες είχαν καταλήξει στις τοπικές τους αγορές, γεγονός που ωθούσε τις τιμές για τους ντόπιους αγρότες.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις έγραψε στο Twitter ότι το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. είχε καταλήξει σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» με τους πέντε «για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τόσο των αγροτών στις γειτονικές χώρες της Ε.Ε. όσο και στην Ουκρανία».
Είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «μέτρα διασφάλισης» για τέσσερα προϊόντα – σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορο. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα πακέτο στήριξης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για ντόπιους αγρότες, είπε ο Ντομπρόβσκις.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ είπε ότι μίλησε την Παρασκευή με τον Σάρλς Μισέλ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με αυτό που αποκάλεσε καταστροφική απαγόρευση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων.
«Αυτό δίνει στο Κρεμλίνο επικίνδυνη ελπίδα, την ελπίδα ότι στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι οι λανθασμένες αποφάσεις κάποιου μπορεί να υπερισχύσουν των κοινών συμφερόντων», είπε σε μια ομιλία μέσω βίντεο.
Οι πέντε χώρες έγιναν οδοί διέλευσης για ουκρανικά σιτηρά που δεν μπορούσαν να εξαχθούν μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας λόγω της εισβολής της Ρωσίας.
Στη συνέχεια, τα σημεία συμφόρησης παγίδευσαν εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, αναγκάζοντας τους ντόπιους αγρότες να ανταγωνιστούν μια εισροή φθηνών ουκρανικών εισαγωγών που, όπως είπαν, στρεβλώνουν τις τιμές και τη ζήτηση.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η συμφωνία «διατηρεί τόσο την εξαγωγική ικανότητα της Ουκρανίας ώστε να συνεχίσει να τροφοδοτεί τον κόσμο όσο και τα προς το ζην των αγροτών μας».