ΑΘΗΝΑ
00:39
|
05.10.2023
«Κινητοποιούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε 50.000 εκλογικά κέντρα σε όλη την Τουρκία» δήλωσε ο Σαλίτσι, αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βασικότερο μπλοκ της τουρκικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να επιστρατεύσει περίπου 500.000 παρατηρητές για τις εκλογές της 14ης Μαΐου εν μέσω ανησυχίας για εκλογική νοθεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κυρίαρχο κόμμα της συμμαχίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

«Κινητοποιούμε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε 50.000 εκλογικά κέντρα και θα έχουμε 192.000 κάλπες σε όλη την Τουρκία», είπε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Ογκούζ Καάν Σαλίτσι, αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), προσθέτοντας ότι στους παρατηρητές περιλαμβάνονται δικηγόροι και εθελοντές.

Υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για την ασφάλεια των εκλογών, περιλαμβανομένων πιθανών τεχνικών προβλημάτων στη διάρκεια της ψηφοφορίας ή της καταμέτρησης των ψήφων κατά την ημέρα των εκλογών, είπε ο Σαλίτσι, ο οποίος επιβλέπει τις προσπάθειες ασφάλειας των εκλογών για την εξακομματική Εθνική Συμμαχία.

Σε προηγούμενες εκλογές, περιλαμβανομένων και των τοπικών εκλογών του 2019, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε κατηγορηθεί για παραποίηση στοιχείων. Η συμμαχία πρόκειται να μοιραστεί τα δικά της στοιχεία από τις κάλπες ξεχωριστά, πρόσθεσε ο Σαλίτσι.

Παρά τις ανησυχίες για νοθεία, η αντιπολίτευση είναι πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει επί της Λαϊκής Συμμαχίας του προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα δώσει έτσι στη διεθνή κοινότητα «ένα παράδειγμα απομάκρυνσης ενός απολυταρχικού και λαϊκιστή ηγέτη με μια δημοκρατική ψηφοφορία», είπε ο ίδιος.

Ξένοι παρατηρητές έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το αν η διαδικασία θα είναι δίκαιη εν μέσω της έλλειψης ελευθεροτυπίας και των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειονότητα υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Ερντογάν. Στις 14 Μαΐου οι σχεδόν 64 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες με δικαίωμα ψήφου θα αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο της χώρας καθώς και για τη νέα σύνθεση της βουλής.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των δύο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα