Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο διάλογος μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ έχει «θετικό αντίκτυπο στην περιοχή και τον Λίβανο», αναφέρει το Middle East Monitor.
Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψης κατά την οποία συνάντησε αρκετούς αξιωματούχους.
Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του: «Έχει κάνει προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική το άνοιγμα και την επικοινωνία με τις χώρες της περιοχής γενικά και τις γειτονικές χώρες ειδικότερα».
«Είναι φυσικό ότι ο διάλογος μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιοχή και τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Αμπντολαχιάν.
«Σε συνδυασμό με τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, γίναμε μάρτυρες της έναρξης του διαλόγου μεταξύ της Δαμασκού και του Ριάντ και μιας σημαντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για την αποκατάσταση των σχέσεων», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν.
Χαιρέτισε την «ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Συρίας, του αραβικού κόσμου και των χωρών της περιοχής», ανακοινώνοντας σχέδιο επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στη Συρία την επόμενη περίοδο.
Στις 10 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανακοίνωσαν την επανέναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων και την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους εντός δύο μηνών, μετά από συνομιλίες στο Πεκίνο υπό την αιγίδα της Κίνας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού αποκαταστάθηκαν πρόσφατα μετά τη διπλωματική αποξένωση μεταξύ των δύο χωρών το 2011, καθώς ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν επισκέφθηκε τη Συρία στις 18 Απριλίου και συναντήθηκε με τον αρχηγό του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Φαϊσάλ Μεκντάντ επισκέφθηκε την πόλη Τζέντα στο Βασίλειο.