ΑΘΗΝΑ
19:03
|
23.04.2024
Πώς να δεχθείς τα συμβάντα που θα απαρτίσουν τη ζωή σου; Τι είναι ευτυχία και τι δυστυχία;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Χρέος του δραματικού ποιητή είναι να κάνει απτό το Άγνωστο, όπως αυτός το αντιλαμβάνεται, στην πραγματική, την καθημερινή ζωή. Πρέπει να μας δείξει με ποιον τρόπο, υπό ποια μορφή, υπό ποιες συνθήκες, σύμφωνα με ποιους νόμους, με τί σκοπό δρουν στο πεπρωμένο μας οι ανώτερες δυνάμεις, οι μυστηριώδεις επιρροές, οι αρχές του απείρου από τις οποίες, ως ποιητής, είναι πεπεισμένος ότι ξεχειλίζει το σύμπαν».
Μωρίς Μαιτερλίνκ

Προσπαθώ πάντα να είμαι ειλικρινής. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Όμως, το προσπαθώ, γιατί θεωρώ ότι κάπου εκεί κρύβονται «οι ανώτερες δυνάμεις, οι μυστηριώδεις επιρροές, οι αρχές του απείρου από τις οποίες…» είμαι, «πεπεισμένος ότι ξεχειλίζει το σύμπαν». Για να είμαι λοιπόν ειλικρινής: διάβασα το παραπάνω σημείωμα, στο έργο «Εσωτερικό» του Μαιτερλίνκ, ίσως καμιά εξηνταριά φορές (συμπεριλαμβάνοντας και αυτές για να το μεταγράψω εδώ). Ακόμα δεν έχω καταλάβει, όσο θα ήθελα…

Για να συνεχίσω με την ειλικρίνεια: σε αυτό το έργο θα παίξω από τις 4 μέχρι τις 10 Μαΐου του 2023 (ναι, λίγο πριν τις εκλογές!). Και ναι, το παρόν κείμενο έχει και διαφημιστικές και εμπορικές διαθέσεις και ποιότητες! Εξ ου και παραθέτω αμέσως τον σύνδεσμο, όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε ποιοι@ είμαστε, γιατί, τι και πού το κάνουμε, αλλά και πώς μπορείτε να συνεισφέρετε (ναι, με λεφτά!) και να έρθετε να μας δείτε.

Και (για να είμαι πάντα ειλικρινής) και σε παράλληλο κόσμο με τον κόσμο του έργου: το εσωτερικό και το εξωτερικό μου, μου είναι αυτό που με καίει εδώ και χρόνια. Προσπαθώ καιρό τώρα να καταλάβω αν το μυαλό μου φτιάχνει την εικόνα του κόσμου που τελικά καταγράφεται ως αυτό που «είναι» ή το ανάποδο… και το εξωτερικό είναι (ιδιαίτερα πια) τόσο μα τόσο ζοφερό; Πώς να δεχθείς τα συμβάντα που θα απαρτίσουν τη ζωή σου; Τι είναι ευτυχία και τι δυστυχία;

Οπότε, διαβάζοντας από το δελτίο τύπου της παράστασης: «Δύο άντρες βρίσκουν μία κοπέλα νεκρή στην όχθη ενός ποταμού. Ενόσω οι γονείς της κοπέλας, που δεν την περιμένουν ακόμη, περνούν ήσυχα και ξένοιαστα το βράδυ τους, οι δύο άντρες που έχουν επωμιστεί την αναγγελία του θανάτου στέκουν μπροστά στα παράθυρα του σπιτιού, πίσω απ’ τα οποία διακρίνουμε την οικογένεια. Μένουν άναυδοι μπροστά στη θέα της ευτυχίας της οικογένειας. Μετέωροι μπροστά στην τρομακτική αυτή θέα, θα ήθελαν σχεδόν να σταματήσουν το χρόνο. Είναι όμως επιφορτισμένοι με μια αποστολή να εισβάλλουν και να πλημμυρίσουν το εσωτερικό με τη δυστυχία που φέρουν. Στο Εσωτερικό του Μαίτερλινκ οι πρωταγωνιστές του έργου στέκουν έξω από ένα σπίτι και παρατηρούν τη βουβή οικογένεια. Στη δική μας ανάγνωση, οι ήρωες του μέσα και του έξω ταυτίζονται. Μία οικογένεια που φέρει το τραύμα του χαμού της κόρης, αναπαριστά την ημέρα του θανάτου της για να μπορέσει να εξυγιάνει το παρελθόν της. Κοιτούν μέσα από τα παράθυρα και βλέπουν τον εαυτό τους χρόνια πριν, πριν το χαμό, όταν ήταν ακόμη ευτυχισμένοι. Η ευτυχία, για τον Μαίτερλινκ, γίνεται πολύ τραγικότερη της δυστυχίας, γιατί απαιτεί πολλά περισσότερα από τον άνθρωπο. Η δυστυχία, πλέον, καραδοκεί σε κάθε γωνιά, έτοιμη να κατασπαράξει κάθε ευτυχία που μπορεί να βρίσκεται μέσα μας. Έτσι η ευτυχία πλέον γίνεται εφήμερη, γίνεται εύθραυστη και δυσεύρετη και όσο περνούν τα χρόνια μαθαίνουμε και ζούμε δίχως αυτή δεν την έχουμε ανάγκη. Εκείνο που είναι το πιο σπαρακτικό στο Εσωτερικό, εκείνο που συνταράσσει και απελπίζει τους μάρτυρες έξω από το σπίτι, δεν είναι το δραματικό τέλος εν εξελίξει, αλλά πολύ περισσότερο η τρομακτική θέα της ευτυχίας».

Συντελεστές

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία, φωτισμοί: Παναγιώτης Γκιζώτης
Μουσική: Δημήτρης Ροΐδης
Σκηνογραφία: Μαίρη Βασιλάκη
Κοστούμια: Στέβη Παχή
Οργάνωση παραγωγής: Librart Performing Arts Ensemble
Εκτέλεση παραγωγής: Μαριάννα Ράντου
Παίζουν: Δήμητρα Καραγιώργου, Κωσταντής Μιζάρας, Γκαλ Ρομπίσα, Μαρία Χατζηχριστοδούλου

Info

Πάνω Σπίτι (Λεωφ. Αλεξάνδρας 37, Αθήνα)
Ημερομηνίες: 4-10 Μαΐου
Ώρες παραστάσεων: Πεμ. 4 – Σαβ. 6/5 21:30, Κυρ. 7/5 20:00, Δευτ. 8 και Τρ. 9/5 21:30, Τετ. 10/5 20:00
Γενική είσοδος: 10€
Πληροφορίες: 6986614274

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστός την Παρασκευή, 26/4 ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα