ΑΘΗΝΑ
13:02
|
01.07.2024
Η Ρωσία υποσχέθηκε το Σάββατο ότι θα απαντήσει σκληρά στην παράνομη κατάληψη του σχολείου της πρεσβείας στη Βαρσοβία από την Πολωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία υποσχέθηκε το Σάββατο ότι θα απαντήσει σκληρά στην παράνομη κατάληψη του σχολείου της πρεσβείας στη Βαρσοβία από την Πολωνία, μια πράξη που χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το πολωνικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η αστυνομία εμφανίστηκε έξω από το σχολείο της ρωσικής πρεσβείας στην οδό Kielecka στη Βαρσοβία το πρωί του Σαββάτου.

Όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας είπε στο Reuters ότι το κτίριο που στεγάζει το σχολείο της πρεσβείας ανήκει στο πολωνικό κράτος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι πολωνικές αρχές εισέβαλαν στο χώρο του σχολείου της πρεσβείας με σκοπό να το καταλάβουν.

«Θεωρούμε αυτή την τελευταία εχθρική ενέργεια των πολωνικών αρχών ως κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις και ως καταπάτηση της ρωσικής διπλωματικής ιδιοκτησίας στην Πολωνία», ανέφερε το υπουργείο.

«Ένα τέτοιο αυθάδικο βήμα της Βαρσοβίας, που ξεφεύγει από το πλαίσιο των πολιτισμένων διακρατικών σχέσεων, δεν θα μείνει χωρίς σκληρή αντίδραση και συνέπειες για τις πολωνικές αρχές και τα πολωνικά συμφέροντα στη Ρωσία», ανέφερε.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε αργά το Σάββατο στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι θα δώσει «νομική αξιολόγηση» για την «κατάσχεση», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Λούκατς Τζασίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν δικαίωμα της Ρωσίας να διαμαρτυρηθεί, αλλά ότι η Πολωνία ενεργούσε σύμφωνα με το νόμο.

«Η άποψή μας, η οποία έχει επιβεβαιωθεί από τα δικαστήρια, είναι ότι αυτή η περιουσία ανήκει στο πολωνικό κράτος και καταλήφθηκε από τη Ρωσία παράνομα», είπε.

Ο Σεργκέι Αντρέγιεφ, πρεσβευτής της Μόσχας στην Πολωνία, είχε πει νωρίτερα στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ότι το κτίριο που στεγάζει το σχολείο της πρεσβείας ήταν διπλωματικό και οι πολωνικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να καταλάβουν.

Οι ήδη σφοδρές σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Βαρσοβία να τοποθετείται ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο να πείσει τους συμμάχους να του παράσχουν βαρύ οπλισμό.

Ο Αντρέγιεφ, ο Ρώσος πρεσβευτής, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι Πολωνοί εισαγγελείς είχαν κατασχέσει σημαντικά χρηματικά ποσά από τους παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας και της εμπορικής αποστολής.

Τον Μάρτιο του 2022, η Πολωνία δήλωσε ότι απελαύνει 45 Ρώσους διπλωμάτες που θεωρούνται ύποπτοι ότι εργάζονταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε επίπεδο συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη

Γαλλία μετά την κάλπη: Πόλωση σκληρής δεξιάς με κεντροαριστερά

Εκδήλωση: Από την «Επιχείρηση Barbarossa» στον σύγχρονο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα