ΑΘΗΝΑ
07:48
|
02.05.2024
Η ΔΟΕ τον περασμένο μήνα συνέστησε να επιτραπεί στους αθλητές της Ρωσίας και Λευκορωσίας να επιστρέψουν στους διεθνείς αγώνες, ως ουδέτεροι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σύσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στους διεθνείς αγώνες ως ουδέτεροι είναι «υπερβολική και εισάγουσα διακρίσεις», δήλωσε η επιτροπή αθλητών της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC).

Η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τον περασμένο μήνα συνέστησε να επιτραπεί στους αθλητές της να επιστρέψουν στους διεθνείς αγώνες, ως ουδέτεροι.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να αγωνίζονται χωρίς σημαία ή ύμνο, ενώ οι αθλητές που υποστηρίζουν τον πόλεμο ή είναι συμβεβλημένοι με στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας αποκλείονται.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της ROC, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ κατήγγειλε τις συστάσεις, θέση που υποστηρίζεται και από την επιτροπή αθλητών της οποίας προεδρεύει ο πρώην Ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα, Γιούρι Μπορζακόφσκι.

«Τα προτεινόμενα κριτήρια επανένταξης και εισδοχής είναι υπερβολικά και εισάγουν διακρίσεις – από εθνικότητα και διαβατήριο, από πειθαρχία και αθλητισμό, και λόγω υπαγωγής σε ορισμένες οντότητες που αναπτύσσουν αθλήματα για δεκαετίες στα περισσότερα μετασοβιετικά κράτη», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της.

«Κατά τη γνώμη μας, έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο όταν κανένας αθλητής στον κόσμο δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα ανθρώπινα και πολιτικά του δικαιώματα θα γίνονται δεόντως σεβαστά από εδώ και πέρα, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το Νόμο και τον Ολυμπιακό Χάρτη – χωρίς εξαιρέσεις.

Σήμερα εμείς, οι αθλητές, κρατούμαστε ως όμηροι πολιτικών αγώνων που διχάζουν τη διεθνή αθλητική κοινότητα και την ίδια στιγμή σπέρνουν διχόνοια μέσα στην Ολυμπιακή οικογένεια – υπαγορεύοντας τις παραμέτρους εισδοχής, καθορίζοντας ποιος δικαιούται να παίξει και ποιος όχι».

Το επιτραπέζιο τένις, το πένταθλο, η ξιφασκία, το τζούντο και το ταεκβοντό είναι μεταξύ των Ολυμπιακών αθλημάτων που δέχτηκαν ξανά αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως ουδέτερους.

Η ΔΟΕ πρόκειται να αποφασίσει χωριστά για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες του 2024 αργότερα, ενώ η Ουκρανία έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι εάν επιτραπεί στους Ρώσους να αγωνιστούν εκεί.

Αν και η επιτροπή των Ρώσων αθλητών πιστεύει ότι οι συστάσεις της ΔΟΕ είναι υπερβολικές, άλλοι υποστήριξαν ότι είναι πολύ επιεικείς.

Την Τρίτη, οι Βρετανοί και Γάλλοι υπουργοί Αθλητισμού επέμειναν ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει ποτέ να αγωνίζονται ως ουδέτεροι, ενώ η Ουκρανία έχει απαγορεύσει στις εθνικές αθλητικές ομάδες της να συμμετέχουν σε αγώνες που περιλαμβάνουν αθλητές από τα δύο έθνη.

Η πρώην αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Οξάνα Μπαϊούλ-Φαρίνα, η πρώτη Ολυμπιονίκης της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters αυτό το μήνα ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Στην κορυφή της Ευρώπης ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα