Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντιναντ Μάρκος Τζούνιορ δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε να συζητήσει τα αλιευτικά δικαιώματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς πίεσε για μια «άμεση γραμμή επικοινωνίας» με το Πεκίνο για τις θαλάσσιες διαφορές, σύμφωνα με το Reuters.
Η Κίνα συμφώνησε να «καθίσει» και να μιλήσει για τα αλιευτικά δικαιώματα των Φιλιππινέζων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είπε ο Μάρκος, προσθέτοντας ότι ζήτησε από την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων και το Υπουργείο Εξωτερικών «να συντάξουν… έναν χάρτη αυτών των αλιευμάτων χώρων» που θα παρουσιαστούν στο Πεκίνο.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν σε αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον, ο Μάρκος είπε επίσης ότι πρέπει επιτέλους να υιοθετηθεί μια «άμεση γραμμή επικοινωνίας» Φιλιππίνων-Κίνας, όταν ρωτήθηκε για τις σκέψεις του σχετικά με μια πρόσφατη θαλάσσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.
«Η γενική προτεραιότητα είναι η προστασία της θαλάσσιας επικράτειάς μας», είπε, σε δηλώσεις που εξέδωσε το γραφείο του.
Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την ακτοφυλακή της Κίνας την Παρασκευή για «επιθετική τακτική» μετά από ένα πρόσφατο περιστατικό κατά τη διάρκεια περιπολίας της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων κοντά στο δεύτερο Thomas Shoal, σημείο ανάφλεξης για προηγούμενες συγκρούσεις που βρίσκεται 105 ναυτικά μίλια (195 χιλιόμετρα) από τις ακτές της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Κίνα να σταματήσει την παρενόχληση των φιλιππινέζικων πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ το Πεκίνο δήλωσε πρόθυμο να χειριστεί τις θαλάσσιες διαφορές με τις χώρες ανησυχίας μέσω φιλικών διαβουλεύσεων, ενώ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην παρεμβαίνει.
«Αυτό είναι το είδος που… ελπίζουμε να αποφύγουμε, ότι αυτή τη φορά ήταν λίγο πιο επικίνδυνο επειδή ήταν κοντά», είπε ο Μάρκος. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει θύματα και στις δύο πλευρές».
Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με μια «γραμμή εννέα παύλων» στους χάρτες που εκτείνεται σε περισσότερα από 1.500 χλμ από την ηπειρωτική χώρα της και κόβει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του Βιετνάμ, των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και την Ινδονησία. Μια διεθνής διαιτητική απόφαση το 2016 απέρριψε αυτή τη γραμμή ως μη νομική βάση.