ΑΘΗΝΑ
08:16
|
01.07.2024
Το Ουζμπεκιστάν πέρασε ένα πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων σε δημοψήφισμα το οποίο θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ να είναι υποψήφιος για δύο ακόμη επταετείς θητείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ουζμπεκιστάν πέρασε ένα πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων σε δημοψήφισμα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία τη Δευτέρα, το οποίο θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ να είναι υποψήφιος για δύο ακόμη επταετείς θητείες όταν λήξει η τρέχουσα το 2026, αναφέρει το Reuters.

Η μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε με το 90,21% των ψήφων της Κυριακής, επαναφέρει τον αριθμό των θητειών του Μιρζιγιόγιεφ, ενώ υπόσχεται στους πολίτες του έθνους της Κεντρικής Ασίας μεγαλύτερη κοινωνική και νομική προστασία.

Ο Μιρζιγιάγιεφ, 65 ετών, άνοιξε την οικονομία της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, βελτίωσε σημαντικά τους δεσμούς με τη Δύση και περιόρισε τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας των οποίων η κυριαρχία τις προηγούμενες δεκαετίες είχε μετατρέψει τη χώρα των 35 εκατομμυρίων σε αστυνομικό κράτος.

Αν και οι δυτικοί εταίροι της Τασκένδης είναι απίθανο να εγκρίνουν την επέκταση των προεδρικών εξουσιών, το Ουζμπεκιστάν κινδυνεύει ελάχιστα δεδομένου ότι η Δύση αναζητά υποστήριξη από πρώην σοβιετικά έθνη στις προσπάθειές της να απομονώσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπουργικό υπό τον Μητσοτάκη εν μέσω πυρκαγιών

Από τα πανηγύρια στους τόπους εξορίας: Ιστορική μνήμη και «βιωματικός τουρισμός»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα