ΑΘΗΝΑ
06:39
|
18.05.2024
Αφορμή έδωσε η πρόσφατη κατάσχεση κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το ρωσικό λύκειο στη Βαρσοβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Εντείνονται οι τριβές στις σχέσεις Πολωνίας και Ρωσίας αυτή τη φορά με αφορμή την πρόσφατη κατάσχεση κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το ρωσικό λύκειο στη Βαρσοβία.

Σήμερα, ο Πολωνός διπλωματικός επιτετραμμένος στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την κατάσχεση του κτιρίου, το οποίο οικειοποιήθηκε στη συνέχεια ο δήμος της πολωνικής πρωτεύουσας.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Γιάτσεκ Σλαντέφσκι, ο Πολωνός επιτετραμμένος στη Μόσχα, καταγράφεται να φτάνει στο υπουργείο νωρίς σήμερα το απόγευμα, μερικές ώρες αφότου, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στις πολωνικές αρχές για την κατάσχεση του κτιρίου, η οποία χαρακτηρίζεται «παράνομη» από τη Ρωσία.

«Αυτές οι εχθρικές ενέργειες των πολωνικών αρχών συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 περί διπλωματικών σχέσεων», είχε προειδοποιήσει από το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει «σοβαρή αντίδραση».

«Αν δείτε τη συμπεριφορά των πολωνικών αρχών, δεν προμηνύεται τίποτα το θετικό στις διμερείς σχέσεις μας», σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας τη «ρωσοφοβία που κυρίευσε τον νου» των Πολωνών. «Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συνέπειες», προειδοποίησε.

Οι ρωσο-πολωνικές σχέσεις ήταν τεταμένες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την πρόθυμη βοήθεια που προσφέρουν οι πολωνικές αρχές σχεδόν σε κάθε απαίτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έναντι της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα