ΑΘΗΝΑ
04:39
|
13.05.2024
Σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια, η ανακοίνωση για την νέα εκεχειρία εξεδόθη από το υπουργείο Εξωτερικών του γειτονικού Νότιου Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέο σχέδιο συμφωνίας κατέληξαν σήμερα οι αντιμαχόμενες πλευρές των Σουδανών στρατηγών Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν (που ηγείται του στρατού και του πραξικοπήματος της 25ης Οκτώβρη 2021) και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (ή Χεμετί που ηγείται των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης»).

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια, η ανακοίνωση για την νέα εκεχειρία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη, 4 Μαΐου, εξεδόθη από το υπουργείο Εξωτερικών του γειτονικού Νότιου Σουδάν, μετά και από την προσφορά του Προέδρου της χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίντ να μεσολαβήσει προκειμένου να αποκλιμακωθούν και να σταματήσουν οι συγκρούσεις που συγκλονίζουν τον σουδανικό λαό από τις 15 Απριλίου.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν θα ορθοποδήσει η νέα εκεχειρία καθώς οι προηγούμενες δύο προσπάθειες ουσιαστικά απέτυχαν καθώς οι συγκρούσεις τόσο στο Χαρτούμ όσο και σε άλλες πόλεις του Σουδάν (Όμντουρμαν, Γκενέινα κ.α.) συνεχίζονται καθημερινά προκαλώντας δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Νωρίτερα σήμερα ο Αιγύπτιος Προέδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι που έχει καλές σχέσεις με τον Σουδανό στρατηγό Α.Φ. Μπουρχάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει «υποστήριξη για διάλογο» μεταξύ των σουδανικών αντιμαχόμενων πλευρών επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί διόλου να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας.

Μιλώντας σήμερα σε ιαπωνικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εκτίμησε ότι «ολόκληρη η περιοχή μπορεί να επηρεαστεί» από την κλιμάκωση των σφοδρών συγκρούσεων στο Σουδάν.

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, που είναι από την Δευτέρα στο Ναϊρόμπι της Κένυας επανέλαβε πως προτίθεται να μεταβεί στο Χαρτούμ δίχως να διευκρινίσει πότε. Η δήλωσή του έγινε μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP)  την Δευτέρα πως ξανάρχισε η διανομή ανθρωπιστικής αρωγής στις πιο ασφαλείς περιοχές του Σουδάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα