Το Twitter συμμορφώθηκε σχεδόν σε κάθε κυβερνητικό αίτημα που έγινε στην πλατφόρμα για διαγραφή δημοσιεύσεων από τη στιγμή που τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ.
Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμμορφώθηκε πλήρως ή εν μέρει με το 98,8 τοις εκατό των αιτημάτων διαγραφής περιεχομένου που έλαβαν χώρα από τις 27 Οκτωβρίου, ημερομηνία εξαγοράς του Μασκ, έως τις 13 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αιτημάτων από την Τουρκία και την Ινδία, που έχουν δεχθεί κριτική για φίμωση των επικριτών.
Το Twitter συμμορφώθηκε πλήρως με το 808, ή το 83 τοις εκατό, των αιτημάτων ή το έκανε εν μέρει με 154 ή 15,8 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία Twitter που συγκεντρώθηκαν από το Berkman Center for Internet Society στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.
Το Twitter δεν ανέφερε ότι απέρριψε ούτε ένα αίτημα κατάργησης κατά τη διάρκεια της περιόδου, αν και δεν ανέφερε την έκβαση εννέα υποθέσεων.
Η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τα μισά από όλα τα αιτήματα διαγραφής περιεχομένου, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Ινδία, που αντιπροσώπευαν το 26 τοις εκατό και το 5 τοις εκατό, αντίστοιχα.
Τα δεδομένα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δηλωμένη δέσμευση του Μασκ για τη διαφύλαξη της ελευθερίας του λόγου, την οποία ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla επικαλέστηκε ως βασικό λόγο για την αγορά του ιστότοπου πέρυσι για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία του Twitter, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης συμμορφωνόταν με τα κυβερνητικά αιτήματα κατάργησης με χαμηλότερο ρυθμό.
Το Twitter συμμορφώθηκε πλήρως με το 50%, των αιτημάτων και συμμορφώθηκε εν μέρει με το 42%, κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου πριν από την εξαγορά του Μασκ.
Η Τουρκία ήταν επίσης η μεγαλύτερη πηγή αυτών των αιτημάτων με ποσοστό 27%, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα με 20,6% και την Ινδία με 12,8%.
Η Κορίν Μακσέρι, νομική διευθύντρια της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation, είπε ότι η εξέλιξη ήταν λόγος ανησυχίας.
«Όπως δείχνουν οι προηγούμενες αναφορές και ενέργειες του Twitter, τα κυβερνητικά αιτήματα κατάργησης είναι συχνά νομικά ελαττωματικά ή ακατάλληλα, ακόμη και τα νόμιμα αιτήματα μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς αρχές της ελευθερίας της έκφρασης», είπε ο ΜακΣέρι στο Al Jazeera.
«Και ενώ πολλοί έχουν εγκαταλείψει το Twitter, παραμένει μια ισχυρή και σημαντική πλατφόρμα διεθνώς, ιδιαίτερα για τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε. «Επιπλέον, εάν το Twitter συμμορφώνεται τόσο γρήγορα με τα αιτήματα κατάργησης, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποια άλλα κυβερνητικά αιτήματα εκπληρώνει το Twitter αδιαμαρτύρητα».
Η αύξηση των κυβερνητικών απολύσεων ακολουθεί μια σειρά ανακατατάξεων που έχει αναλάβει ο Μασκ στο Twitter, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του εργατικού δυναμικού κατά 80% σε περίπου 1.500 υπαλλήλους και του τσεκούρι ολόκληρης της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εταιρείας.
Το Twitter έχει επίσης κλείσει πολλά από τα περιφερειακά του γραφεία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, όπου η διοίκηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει εισαγάγει σαρωτικά μέτρα για τη ρύθμιση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το Twitter δεν έχει δημοσιεύσει έκθεση εσωτερικής διαφάνειας σχετικά με τα αιτήματα κατάργησης της κυβέρνησης από τον Ιούλιο και τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί μέσω αυτόματων υποβολών από το Twitter στη βάση δεδομένων Lumen.
Η Τζότι Πάντεϊ, ερευνήτρια στο Internet Governance Project στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, είπε ότι οι επιχειρηματικές ανησυχίες στο Twitter φαίνεται να έχουν προτεραιότητα έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο Ίλον μπήκε και διέλυσε πολλές κρίσιμες ομάδες που ήταν απλωμένες σε όλο τον κόσμο», είπε η Πάντεϊ σε συνέντευξη τύπου.
«Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν και πλησιάζουν την πλατφόρμα για να πουν: «Μπορείτε να επαναφέρετε το περιεχόμενό μας; Μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν είναι παράνομο και παράνομο περιεχόμενο. Είμαι καλά μέσα στα δικαιώματά μου», αλλά αυτοί οι μηχανισμοί που θα υπήρχαν για να κρίνουν… έχουν πλήρως διαλυθεί και δεν υπάρχει καμία απάντηση», είπε.