ΑΘΗΝΑ
23:23
|
05.11.2024
Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο, που είναι και τυπικά πρόεδρος της Levizja BASHKE (KINHMA MAZI), Αρλίντ Κιόρι στο «Κοσμοδρόμιο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία προβλέπεται να ολοκληρωθούν με επικράτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Το ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές είναι η υποψηφιότητα της νεοσύστατης Levizja BASHKE στο δήμο Τιράνων. Υπενθυμίζουμε πως η Levizja BASHKE (Κίνημα ΜΑΖΙ) είναι η μετεξέλιξη της Organizata Politike.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, που είναι και τυπικά πρόεδρος της Levizja BASHKE, ονομάζεται Αρλίντ Κιόρι. O 42χρονος Κιόρι, πέρα από ακτιβιστής, είναι καθηγητής του πανεπιστημίου των Τιράνων στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, ενώ δηλώνει οπαδός της ομάδας Παρτιζάνι.

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα αυτής της συνέντευξης. Γνωριζόμαστε περίπου μια δεκαετία, από τα πρώτα βήματα της Κίνησης για το Πανεπιστήμιο και της Πολιτικής Οργάνωσης. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο των Τιράνων;

Η απόφαση για την υποψηφιότητα στον Δήμο των Τιράνων δεν ήταν δική μου απόφαση, αλλά απόφαση όλων των αγωνιστών και συνιδρυτών της Levizja BASHKE. Τα Τίρανα αποτέλεσαν το επίκεντρο των πολιτικών μας κινητοποιήσεων τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με τους βιομηχανικούς εργάτες, τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων κλπ. Επίσης τα Τίρανα έχουν ένα ειδικό βάρος στο πολιτικό σκηνικό όλης της χώρας. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την εκλογική μας πορεία από την πόλη των Τιράνων. Ένα θετικό αποτέλεσμα στα Τίρανα θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά για ολόκληρο τον αλβανικό λαό και θα επιτάχυνε την δική μας συγκρότηση σε όλη την χώρα. Άλλωστε, τα Τίρανα αποτελούν και το πιο σκληρό πεδίο μάχης μεταξύ των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο της οικοδομής, και των υποτελών κοινωνικών τάξεων οι οποίες βιώνουν την εξαφάνιση των δημόσιων χώρων, το gentrification, την εντατική εκμετάλλευση στη δουλειά και τη χειροτέρευση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η υποψηφιότητά σας, εξ όσων έχουμε παρακολουθήσει, δεν ήταν ανεμπόδιστη, καθώς παρολίγο να μην εγκριθεί από την Kεντρική Eκλογική Eπιτροπή. Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με αυτό: ποιοί νομίζετε πως ήταν οι πραγματικοί λόγοι και γιατί στο τέλος σας δόθηκε το «πράσινο φως»;

Μια σειρά θεσμών, ξεκινώντας από το δικαστήριο Τιράνων και την Kεντρική Eκλογική Eπιτροπή, προσπάθησαν να ακυρώσουν με νομικίστικα κόλπα την υποψηφιότητά μας. Το δικαστήριο Τιράνων καθυστέρησε πέραν των επιτρεπτών νομικών ορίων να αναγνωρίσει το κόμμα μας, ενώ η κεντρική εκλογική επιτροπή ερμήνευσε τον εκλογικό νόμο με διασταλτικό τρόπο, με σκοπό να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μας. Κερδίσαμε το δικαίωμα μας να συμμετάσχουμε στις εκλογές στο τελευταίο κρίκο της αλυσίδας του δικαστικού συστήματος, το εκλογικό συμβούλιο. Αλλά στην πραγματικότητα, πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος τόσο της παρεμπόδισής μας όσο και της τελικής επιβεβαίωσης της υποψηφιότητάς μας είναι η στήριξη που λάβαμε από το λαό των Τιράνων τους τελευταίους μήνες. Πάνω από 5500 πολίτες υπέγραψαν για να στηρίξουν το δικαίωμα της συμμετοχής μας. Σε περίπτωση που δεν μας επέτρεπαν να κατεβούμε ως κόμμα, θα καταθέταμε την υποψηφιότητά μου ως ανεξάρτητου, κάτι που θα απαιτούσε μερικές χιλιάδες υπογραφές παραπάνω. Όταν έγινε σαφές πως είχαμε τη δυναμική να συμμετέχουμε στον εκλογικό στίβο ακόμα και ως ανεξάρτητοι, και επίσης αντιλήφθηκαν πως η προσπάθεια παρεμπόδισής μας είχε αντίθετα αποτελέσματα καθώς η κοινωνία ήταν υπέρ της συμμετοχής μας, πιστεύω πως η πολιτική και οικονομική εξουσία έκαναν ένα βήμα πίσω φοβούμενοι πιθανή μεγαλύτερη ενίσχυση της δημοφιλίας μας.

Εσείς είστε πλέον πρόεδρος του Κινήματος ΜΑΖΙ που εξ όσων γνωρίζουμε αποτελεί μετασχηματισμό της Πολιτικής Οργάνωσης σε κόμμα. Tι ήταν αυτό που σας ώθησε να πραγματοποιήσετε αυτό το βήμα.

Η απόφασή μας να μετασχηματιστούμε σε πολιτικό κόμμα και να θέσουμε υποψηφιότητα για το Δήμο των Τιράνων έχει ωριμάσει μετά από πολλές εσωτερικές διεργασίες της τότε Πολιτικής Οργάνωσης. Η αιτιολόγησή για αυτό το βήμα στηρίχτηκε σε δύο πτυχές: εξωγενείς παράγοντες και ενδογενείς παράγοντες. Σχετικά με τους εξωγενείς, έχουμε αντιληφθεί πως η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Αλβανία όλο και χειροτερεύει. Η οικονομική κρίση έχει στραγγαλίσει την κοινωνία, οι τιμές έχουν ανέβει σε μη βιώσιμα επίπεδα, η ανεργία είναι πολύ υψηλή και όλο και περισσότεροι Αλβανοί επιδιώκουν να μεταναστεύσουν. Ταυτόχρονα το κομματικό σύστημα που νέμεται την εξουσία έχει χάσει κάθε ηθική νομιμοποίηση. Είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν στα παλιά πολιτικά κόμματα ανεξαρτήτως του τι θα τελικά ψηφίζουν. Αυτά θεωρούνται διεφθαρμένα από την κορυφή ως τα νύχια και δεν έχουν καμία σχέση με τις πλατιές κοινωνικές τάξεις. Από την άλλη, εμείς οι ίδιοι ως αγωνιστές της (πρώην) Πολιτικής Οργάνωσης συνειδητοποιήσαμε πως είχαμε εξαντλήσει τον κύκλο μιας οργάνωσης διαδηλώσεων και απεργιών. Η κοινωνία η ίδια ζητούσε από εμάς να συμμετάσχουμε σε όργανα λήψης αποφάσεων και να ελέγξουμε υπέρ των λαϊκών στρωμάτων τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτούς τους θεσμούς. Για αυτό αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Κίνημα ΜΑΖΙ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κόμμα-οργάνωση συμμετέχει σε εκλογές, τι είναι αυτό που προσδοκάτε από αυτή τη διαδικασία;

Εμείς θα διεκδικήσουμε κάθε ψήφο, έχοντας επίγνωση πως ο αγώνας μας θα είναι μακρύς. Τα πάντα είναι πιθανά σε μια χώρα που το πολιτικό σύστημα έχει χάσει τη νομιμοποίησή του. Αλλά ακόμα και αν δεν κερδίσουμε για μας είναι πολύ σημαντική η εμπειρία από τη συμμετοχή σε μια εκλογική καμπάνια στο πεδίο, η γνωριμία με τους συμπολίτες μας και η η ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική. Σήμερα σπέρνουμε αυτό που θα θερίσουμε αύριο.

Ποια θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Τιράνων;

Τα Τίρανα έχουν πολλά προβλήματα. Αρχικά έχουμε την έλλειψη των δημόσιων χώρων. Υπό την ηγεσία του νυν δημάρχου Εριόν Βελίαϊ τα Τίρανα έχουν χάσει μεγάλους χώρους πρασίνου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές κλπ. Ο λόγος; Μα για να δοθούν άδειες οικοδόμησης στους ολιγάρχες και στο οργανωμένο έγκλημα που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον κλάδο. Κατά δεύτερον, ενώ στα Τίρανα υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα, η πλειοψηφία των κατοίκων αδυνατεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα, ενώ και τα ενοίκια αυξάνονται διαρκώς. Ο λόγος είναι και πάλι ο ίδιος: τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, η κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και η τεχνητή ζήτηση για διαμερίσματα από τα χρήματα που προέρχονται από το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Επίσης το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, καθώς δεν έχει υπάρξει επένδυση σε υδραγωγείο. Προβλήματα επίσης υπάρχουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι μη ποιοτικά, η εντεινόμενη ρύπανση του νερού και του αέρα κ.ά.

Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες του προγράμματός σας για τον Δήμο Τιράνων και πώς πιστεύετε πως θα αντιδράσουν αυτοί που έχουν την οικονομική εξουσία σε περίπτωση νίκης σας;

Η εναλλακτική πρότασή μας απαντά στα παραπάνω προβλήματα που σας ανέλυσα. Εμείς σκοπεύουμε να καταθέσουμε ένα νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος θα βάλει τελεία στην οικοδόμηση στο κέντρο της πόλης και θα έχει ως προτεραιότητα την προστασία και την επανάκτηση του δημόσιου χώρου (πεζοδρόμια, πάρκα, παιδικές χαρές κλπ.). Επίσης σκοπεύουμε να ιδρύσουμε μια δημόσια εταιρεία που που θα κατασκευάζει εργατικές κατοικίες για τους φτωχούς συμπολίτες μας, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε οικονομικές πολιτικές που θα μειώσουν τις τιμές των διαμερισμάτων στην ιδιωτική αγορά. Ακόμα σκοπεύουμε να οργανώσουμε ένα σύγχρονο δίκτυο δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, με λωρίδες κυκλοφορίας αποκλειστικά για λεωφορεία, να μειώσουμε τις τιμές των εισιτηρίων και να προωθήσουμε μια κουλτούρα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που θα μείωνε και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένα άλλο ζήτημα υψηλής σημασίας είναι αυτό του πόσιμου νερού. Θέλουμε μέσω της σύγχρονης υδραγώγησης να μπορούν οι πολίτες να έχουν πόσιμο νερό στη βρύση. Αξίζει να αναφέρουμε και το πλάνο μας για τα σχολεία όπου σκοπεύουμε να ιδρύσουμε 20 νέα σχολεία και να δώσουμε τέλος στις διπλοβάρδιες.

Πώς υποδέχθηκαν οι πολίτες των Τιράνων την υποψηφιότητά σας;

Η αντίδραση των συμπολιτών είναι πολύ θετική. Έχουν επίγνωση των βαθιών προβλημάτων που έχουν τα Τίρανα, του σαπίσματος του παρόντος κομματικού συστήματος και της ανάγκης για μια ισχυρή αλλαγή. Οι πολίτες μας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, κάτι που αντανακλάται στις χιλιάδες συναντήσεις που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη την πόλη (σε αγορές, πλατείες κλπ.). Μιλάω για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους μικροκαταστηματάρχες, τους επαγγελματίες κλπ. Η ανάγκη για αλλαγή φαντάζει μια ιστορική αναγκαιότητα. Είναι στο χέρι μας αυτή την αναγκαιότητα να την ερμηνεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Και πώς υποδέχθηκαν την υποψηφιότητά σας τα παραδοσιακά κόμματα και το μιντιακό κατεστημένο;

Τα παραδοσιακά κόμματα, μέσω των δομών τους, του δικαστικού συστήματος, της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, όπως σας είπα προσπάθησαν να μας εξοβελίσουν από την εκλογική διαδικασία. Τώρα που κερδίσαμε αυτή την πρώτη μάχη, έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία λάσπης και θεωριών συνομωσίας. Όσον αφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπορώ να πω πως τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης μας έχουν μποϊκοτάρει σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της καμπάνιας. Έχουμε βρει χώρο σε κάποια περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια. Συνεπώς η εκστρατεία μας βασίζεται στην άμεση επικοινωνία με τους συμπολίτες μας. Έχοντας επίγνωση πως δεν θα βρούμε χώρο στο μιντιακό κατεστημένο, θα πάμε πόρτα-πόρτα, γειτονιά τη γειτονιά για να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα και το όραμά μας σε όλους τους πολίτες των Τιράνων.

Εδώ στην Ελλάδα φαίνεται πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ράμα είναι παντοδύναμο, διαθέτοντας στήριξη από το μιντιακό σύστημα και την ολιγαρχία και έχοντας απέναντί του το Δημοκρατικό Κόμμα διαιρεμένο. Πιστεύετε πως το κίνημά σας μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών;

Έχω μεγάλη πίστη πως το εκλογικό αποτέλεσμα του Κινήματος ΜΑΖΙ θα είναι αξιοσημείωτο και θα εμπνεύσει τους πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη της Αλβανίας, ώστε να συμπαραταχτούν μαζί μας για να μετατρέψουν το Κίνημα ΜΑΖΙ σε ένα μεγάλο κόμμα, με παρουσία σε όλη την χώρα, το οποίο σύντομα θα μπορέσει να αποτελέσει σοβαρό υποψήφιο για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το Κίνημα ΜΑΖΙ, σε ποιό τμήμα του πολιτικού φάσματος το τοποθετείτε;

Το Κίνημα ΜΑΖΙ ανήκει στο φάσμα της δημοκρατικής αριστεράς. Εμπνεόμαστε από τα πιο σημαντικά και χειραφετητικά γεγονότα στην ιστορία της Αλβανίας και του κόσμου, είμαστε με τις υποτελείς τάξεις και τις προσπάθειές τους για απελευθέρωση και κοινωνική χειραφέτηση. Είμαστε υπέρ ενός κράτος που θα είναι δημοκρατικό από την κορυφή ως τα νύχια, ενός κοινωνικού κράτους με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, με το πρωταρχικό το ρόλο της εργασίας και των εργαζομένων στην κοινωνία. Είμαστε με τα δικαιώματα στην εργασία και εκτός αυτής, με την ισότητα των φύλων και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και με την αλληλεγγύη με όλους τους λαούς και τις κοινωνικές τάξεις που σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Θα σκεφτείτε να συμμετάσχετε στις εθνικές εκλογές;

Σίγουρα θα συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές του 2025. Σε εκείνες τις εκλογές θα είμαστε υποψήφιοι σε ολόκληρη την Αλβανία. Πιστεύω ότι το θετικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών στα Τίρανα θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για τους μετανάστες που ζουν στο εξωτερικό, τι μήνυμα έχετε να μεταφέρετε;

Πρώτα από όλα, θέλω να τονίσω ότι στο πρόγραμμά μας έχουμε θέσει την αναγκαιότητα να μπορούν οι Αλβανοί μετανάστες να ψηφίζουν από τον τόπο που μένουν για τις εκλογές που πραγματοποιούνται στην Αλβανία. Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός όχι μόνο από οικονομική άποψη (εμβάσματα, επενδύσεις κ.λπ.), αλλά και ως φορείς μιας κοινωνικής εμπειρίας που μπορεί να εμπλουτίσει τη χώρα μας. Επίσης, δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα να γίνουν μέρος της εκστρατείας μας, να ενταχθούν στο Κίνημα ΜΑΖΙ, να συνεισφέρουν όσο μπορούν σε αυτή την προσπάθεια με στόχο τον δημοκρατικό μετασχηματισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική χειραφέτηση της χώρας μας.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια συμφωνία όνειδος

Οι αντιδράσεις για τη συμφωνία του πρωθυπουργού-καλλιτέχνη Έντι Ράμα και της πολιτικής εγγονής του Μουσολίνι, Τζόρτζια Μελόνι.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα