ΑΘΗΝΑ
15:06
|
02.05.2024
Το ελληνικό τάνκερ κατελήφθη από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης ενώ κατευθυνόταν σε λιμάνι των ΗΑΕ, δίχως φορτίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο «Niovi» της εταιρίας Grand Financing με έδρα τον Πειραιά που σχετίζεται με τον όμιλο Smart Tankers των εφοπλιστών Μπακού και Καϋμενάκη, κατέλαβαν σήμερα λίγο μετά τις 6.00 το πρωί Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ενώ επέστρεφε από ναυπηγείο του Ντουμπάι με κατεύθυνση το λιμάνι Φουζάιραχ των ΗΑΕ.

Το πλοίο, που είναι το δεύτερο που κατάσχουν οι ιρανικές αρχές μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα, είχε Έλληνα πλοίαρχο και δεν μετέφερε εμπόρευμα.

Την κατάληψη του δεξαμενόπλοιου αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του ο αμερικάνικος πέμπτος στόλος αναφέροντας πως οι ενέργειες του Ιράν «έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

«Η συνεχιζόμενη παρενόχληση σκαφών από το Ιράν και η παρέμβαση τους στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στην περιοχή γίνεται χωρίς άδεια, είναι ανεύθυνη και συνιστά σήμερα απειλή για την ναυτιλιακή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε η ανακοίνωση του πέμπτου στόλου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο Advantage Sweet που μετέφερε αργό πετρέλαιο για λογαριασμό της αμερικανικής πολυεθνικής Chevron έχοντας 24μελές πλήρωμα.

Σε εκείνη την περίπτωση οι ιρανικές αρχές είχαν επικαλεστεί πιθανό κίνδυνο «σύγκρουσης με διερχόμενο σκάφος» στην περιοχή όπου έπλεε το τάνκερ Advantage Sweet. Σε ό,τι αφορά πάντως την κατάληψη του ελληνικού τάνκερ δεν υπήρξε άμεση δικαιολόγηση της ενέργειας αυτής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα