ΑΘΗΝΑ
12:49
|
05.11.2024
Συμφωνία προέκυψε ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των 1.621 ανθρώπων που αγνοούνται από τον πόλεμο του 1998-1999.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον εντοπισμό και την αναγνώριση εκατοντάδων ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται από τον πόλεμο του 1998-99. Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που έφερε αντιμέτωπους τη συντριπτική αλβανική πλειονότητα του Κοσόβου με τη Σερβία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 1.621 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Η ΕΕ ηγήθηκε των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά η Σερβία όχι.

Η συμφωνία για τους αγνοούμενους επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Με βάση τη συμφωνία, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν δορυφορικά δεδομένα και άλλη προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της χαρτογράφησης με λέιζερ, για την ανίχνευση ομαδικών τάφων.

Θα μοιραστούν επίσης επίσημους φακέλους και θα σχηματίσουν μια κοινή επιτροπή για τους αγνοούμενους, υπό την προεδρία της ΕΕ.

«Περισσότερο από 20 χρόνια μετά, οι οικογένειές τους συνεχίζουν να ζουν σε θλίψη, χωρίς να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μεσολάβησε στη συμφωνία.

«Οι οικογένειες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τη μοίρα των συγγενών τους όπως και η κοινωνία γενικότερα».

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν και εξακολουθούν να αγνοούνται είναι Αλβανοί του Κοσόβου.

Η συμφωνία της Τρίτης ακολουθεί μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, την οποία ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε τον Μάρτιο.

Η τύχη των αγνοουμένων είναι ένα από τα πολλά εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόσφατη αγανάκτηση επικεντρώθηκε στα αιτήματα για τη σύσταση ένωσης δήμων με σερβική πλειονότητα, την οποία ο κ. Κούρτι θεωρεί ως εργαλείο για την υπονόμευση των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης του Κοσόβου σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Σερβία έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει τους Σέρβους του Κοσόβου που αντιστέκονται στην εξουσία της Πρίστινα.

Ο κ. Μπορέλ παραδέχτηκε ότι οι συνομιλίες της Τρίτης δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα – οι απόψεις τους παρέμειναν «πολύ διαφορετικές μεταξύ τους», αλλά θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος προέτρεψε τους ηγέτες να μην επιτρέψουν να κλιμακωθεί η διαμάχη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο – όπου οι Σέρβοι έχουν μποϊκοτάρει τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τέλος μετά από 50 ημέρες για την απεργία στην Boeing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα