ΑΘΗΝΑ
17:51
|
25.05.2024
Η Παναγία «Άξιον Εστί» θεωρείται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σήμερα, με την ευκαιρία της έλευσης της ιεράς εικόνας του Άξιον Εστί, επαναπροσκομίζουμε τις ελπίδες μας, τις χαρές μας, τους πόνους μας και τους καημούς μας προς το πρόσωπό της. Όχι με σκοπό να γίνουμε αδρανείς, αδιάφοροι και ανεύθυνοι, αλλά, αντιθέτως, για να αντλήσουμε κουράγιο και δύναμη. Για να γίνουμε περισσότερο ενεργοί και αποφασιστικοί, ως προς το ενδιαφέρον μας και τη φροντίδα μας για τον συνάνθρωπο, τον κόσμο και την κτίση», τόνισε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την άφιξη της ιεράς εικόνας του «’Αξιον Εστί» στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Τόνισε πως «το πρόσωπο της Παναγίας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δεν υπάρχει μόνον η ανθρωπότητα των πολέμων και της βίας, της κακοποίησης και της εγκληματικότητας, της υποτίμησης και της εκμετάλλευσης, αλλά και η ανθρωπότητα εκείνη που, ως άλλη πολύτιμη ζύμη, απεργάζεται μυστηριακά την ολοκλήρωση του κόσμου στα Έσχατα εν Χριστώ».

 Η επίσημη υποδοχή της ιερής εικόνας πραγματοποιήθηκε στις 18:00, στην Πλατεία Μητροπόλεως, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού, του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, βουλευτών, πολιτικών, τοπικών αρχών, κληρικών και πλήθους πιστών.

 Την ιερά εικόνα συνόδευσε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με αντιπροσωπεία μοναχών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση. Επιπροσθέτως, την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Η μεταφορά της ιερής εικόνας, η οποία εξέρχεται από το Άγιον Όρος μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ήταν παλαιότερο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για να λαμπρύνει με την παρουσία της την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο, λόγω κορονοϊού δεν κατέστη τότε δυνατή η έξοδός της από την Αθωνική Πολιτεία.

Η Παναγία «Άξιον Εστι» θεωρείται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους και φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές, από όπου έχει εξέλθει επτά φορές για λαϊκό προσκύνημα των πιστών και σήμερα είναι η όγδοη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φλόριντα: Ιερέας δάγκωσε γυναίκα επειδή άρπαξε την Θεία Κοινωνία

Αγιοποιείται 15χρονος «influencer του Θεού» από το Βατικανό

ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, οργή από τους Σέρβους

Το Βατικανό επιλέγει καλύτερες σχέσεις με Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα