ΑΘΗΝΑ
03:39
|
04.05.2024
Η πρόεδρος του «Ξενοφώντα», τόνισε ότι ένα δίκαιο μερίδιο για την ιδιωτική χρήση του δημοσιογραφικού έργου μπορεί να δημιουργήσει στέρεο έδαφος για την ελευθερία του…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επίσημη αδειοδότηση της οργάνωσης «Ξενοφώντας» για την διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημοσιογράφων ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες δημοσιογραφικές οργανώσεις ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε. με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προστασίας του Τύπου.

Στην ημερίδα τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων ενώ τις θέσεις τους για το ζήτημα κατέθεσαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, τόνισε πως τα ερωτήματα είναι αμείλικτα όπως αυτά που αφορούν : «πνευματικά δικαιώματα από ποιους, σε ποιους και γιατί».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό ανέφερε ότι η ΕΣΗΕΑ άρχισε να παλεύει για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων πριν από τέσσερα χρόνια. Όπως πρόσθεσε, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζήτησε και την στήριξη και των Ελλήνων ευρωβουλευτών στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου στάθηκε στο πλευρό της ΕΣΗΕΑ και του αιτήματος για την αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, «δείχνοντας την πρωτοπορία της χώρας σε αυτόν τον τομέα».

Διαβάζοντας επιστολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη, η Μ. Αντωνιάδου ανακοίνωσε την έγκριση της αδειοδότησης του «Ξενοφώντα» από τον αρμόδιο οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας. Πλέον αναμένεται η αιτιολογημένη εισήγησή του προκειμένου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε στην επιστολή της, ότι η Ελλάδα δεν περιορίστηκε στην ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, αλλά με μία σειρά ρυθμίσεων «αντιμετωπίσαμε κρίσιμα συναφή ζητήματα χωρίς να αποστούμε το γράμμα του νόμου, του ενωσιακού νομοθέτη, ικανοποιήσαμε την συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, των εκδοτών Τύπου, των δημοσιογράφων, όλων των δημιουργών έργων, ενσωματώνοντας την έκδοση Τύπου, των ψηφιακών πλατφορμών, των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, των δημιουργών έργων που ενσωματώνονται σε έκδοση Τύπου, των φωτογράφων, των συγγραφέων και των εκδοτών βιβλίου που ανήκουν στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης έργων του λόγου, των δημιουργών εικαστικών έργων, των ερμηνευτών καλλιτεχνών, τραγουδιστών, ηθοποιών, χορευτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας».

 Η πρόεδρος του «Ξενοφώντα», Μάχη Νικολάρα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το διαδίκτυο έφερε τεκτονικές αλλαγές, σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, στο πώς ενημερωνόμαστε αλλά και στο πώς ασκούμε τη δημοσιογραφία. Πρόσθεσε δε ότι ένα δίκαιο μερίδιο για την εκθετική και προσοδοφόρα για τις ψηφιακές πλατφόρμες αναπαραγωγή του ενημερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, ένα δίκαιο μερίδιο για την ιδιωτική χρήση αυτών των έργων, μπορούν έστω σε ένα βαθμό, να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο στέρεο έδαφος για την ελευθερία του Τύπου.

Τις θέσεις τους για το θέμα κατέθεσαν τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, νομικοί εμπειρογνώμονες, και άλλοι ειδικοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα