ΑΘΗΝΑ
09:20
|
25.04.2024
Μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Ουγγαρία αντιστέκονται στον νέο εκπαιδευτικό νόμο που θέλει να περάσει ο Βίκτορ Όρμπαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ουγγρική αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε εφήβους μαθητές και συνέλαβε πέντε άτομα σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν την Τετάρτη μετά από διαμαρτυρία ενάντια σε νέο νόμο που θα καταργούσε το καθεστώς του δημόσιου υπαλλήλου των δασκάλων.

Η δράση της αστυνομίας ακολουθεί μια συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της Βουδαπέστης νωρίτερα την Τετάρτη κατά της νομοθεσίας που θα αυξήσει σημαντικά τον φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών. Η διαμαρτυρία ήταν η τελευταία από μια σειρά διαδηλώσεων τον περασμένο χρόνο για καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Η αστυνομία είπε ότι η απόφαση να ρίξει δακρυγόνα στους διαδηλωτές προκλήθηκε από μια αποσχισθείσα ομάδα συμμετεχόντων στην απογευματινή συγκέντρωση που διαδήλωσαν στα γραφεία του Όρμπαν, διέλυσαν οδοφράγματα γύρω από ένα κοντινό εργοτάξιο και έριξαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Πηγές αναφέρουν πως οι αστυνομικοί εξετάζουν το βίντεο του περιστατικού για να εντοπίσουν διαδηλωτές που θεωρούνται ύποπτοι για παράπτωμα.

Στην εξουσία από το 2010, ο εθνικιστής Όρμπαν συγκρούστηκε σφοδρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημοκρατικές νομοθεσίες, καθώς ο Ούγγρος ηγέτης ενίσχυσε τους περιορισμούς σε ΜΚΟ, ΜΜΕ, ακαδημαϊκούς και δικαστές και διέλυσε τα δικαιώματα των μεταναστών και των ομοφυλόφιλων.

Σχεδόν 5.000 δάσκαλοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους εάν τεθεί σε ισχύ ο λεγόμενος Νόμος περί Καθεστώτος, αλλά η κυβέρνηση του Όρμπαν προχωρά με τις μεταρρυθμίσεις που θα αφαιρούσαν μέρος της εργασιακής τους ασφάλειας.

Τον περασμένο χρόνο, οι δάσκαλοι διαδήλωναν και απεργούσαν για υψηλότερους μισθούς, καθώς ο πληθωρισμός της Ουγγαρίας – που ξεπερνά το 25% – διαβρώνει μισθούς που είναι ήδη κάτω από τον εθνικό μέσο όρο και είναι δεύτεροι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021.

Πολλοί επικριτές αναφέρουν τον προτεινόμενο νόμο ως «Νόμο για την Εκδίκηση», που εκλαμβάνεται ως τιμωρία για την αντίσταση ενός έτους των δασκάλων.

«Είμαι εντελώς αντίθετη με αυτόν τον νόμο, ο οποίος δεν αποκαλείται «νόμος εκδίκησης» στη δημόσια συζήτηση τυχαία», δήλωσε η Κάταλιν Τόρλεϊ, μια από τις πιο έντονες επικριτές των εκπαιδευτικών πολιτικών του Όρμπαν.

«Είναι μια απάντηση στο κύμα διαμαρτυριών που παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο… που εξέθεσε τα τρομερά προβλήματα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος».

Η κυβέρνηση είπε ότι η νέα νομοθεσία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου, η συμπεριφορά και η επικοινωνία των εκπαιδευτικών θα παρακολουθούνταν με τεχνικά μέσα. Αν και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αφαιρέσει αυτή και άλλες δευτερεύουσες διατάξεις από το μέτρο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

Εάν ο νόμος περάσει με τη σημερινή του μορφή, από την 1η Ιουνίου ο μέγιστος ημερήσιος χρόνος εργασίας των εκπαιδευτικών θα αυξηθεί από 8 σε 12 ώρες, ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 40 σε 48 ώρες και ο αριθμός των αντικαταστάσεων από 30 σε 80 ώρες ετησίως.

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει αυξανόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών κυρίως λόγω των χαμηλών μισθών και του απρόβλεπτου του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα