ΑΘΗΝΑ
04:06
|
19.04.2024
Με την επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ απορρίπτονται οι λιβυκοί ισχυρισμοί για τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Τρίπολης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με καθυστέρηση δύο μηνών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε απάντηση στην επιστολή που απέστειλε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Λιβύης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 13 Φεβρουαρίου σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών σε σχέση με το διάταγμα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Διπλωματικές πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως με την επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ απορρίπτονται οι λιβυκοί ισχυρισμοί για τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Τρίπολης στο βαθμό που θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στην επιστολή της καθώς κρίνεται πως παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ σύμφωνα και με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο στις 6 Αυγούστου του 2020.

Οι λιβυκές αξιώσεις εγείρονται με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 που δεν έχει στην πραγματικότητα νομική ισχύ επειδή δεν έχει ως σήμερα υπογραφεί από το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως άκυρο δεν μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα, δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επιπλέον στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Αθήνας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα