Ο βαθιά αντιδημοφιλής συνταξιοδοτικός νόμος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέρασε άλλο ένα εμπόδιο την Τετάρτη, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε μια δεύτερη πρόταση πολιτικών αντιπάλων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον περιορισμό της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη.
Ο Μακρόν αψήφησε τη σφοδρή συνδικαλιστική αντιπολίτευση και πολλές εβδομάδες βίαιων διαμαρτυριών ενάντια στο σχέδιο του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, περνώντας τη νομοθεσία στο κοινοβούλιο χωρίς τελική ψηφοφορία και την υπέγραψε οριστικά σε νόμο τον περασμένο μήνα.
Το Συμβούλιο ανέφερε σε δήλωση ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν πληρούσε τα νομικά κριτήρια όπως ορίζονται στο Σύνταγμα. Αν είχε ψηφιστεί, η απαιτούμενη διαδικασία θα ήταν μακρά και δεν θα εμπόδιζε τον νόμο του Μακρόν να τεθεί σε ισχύ.
Από τότε που ο Μακρόν παρέκαμψε το κοινοβούλιο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν στραφεί στο Συνταγματικό Συμβούλιο δύο φορές σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσουν τη μεταρρύθμιση, ζητώντας την έγκρισή του κάθε φορά για δημοψήφισμα για την ηλικία συνταξιοδότησης.
Ο ρόλος του Συμβουλίου ήταν να αποφασίσει εάν το αίτημα της αντιπολίτευσης πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για ένα δημοψήφισμα. Μια πρώτη προσπάθεια είχε ήδη ακυρωθεί, εν μέρει επειδή το νομοσχέδιο για τις συντάξεις δεν είχε ακόμη ψηφιστεί και το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν θα είχε οδηγήσει σε αλλαγή του νόμου.
Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι οι Γάλλοι πρέπει να εργαστούν περισσότερο, διαφορετικά ο προϋπολογισμός των συντάξεων θα πέφτει δισεκατομμύρια ευρώ στο κόκκινο κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αλλά το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του λατρεμένου μοντέλου κοινωνικής προστασίας της Γαλλίας και τα εργατικά συνδικάτα λένε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν αλλού, μεταξύ άλλων με τη μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων.
Τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση θα στρέψουν τώρα την προσοχή τους σε μια πανεθνική ημέρα διαμαρτυριών που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν οι νομοθέτες συζητήσουν την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ακύρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.
Ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών, μόνο το 36% των Γάλλων εργαζομένων συνταξιοδοτούνται σε αυτήν την ηλικία και ένα άλλο 36% συνταξιοδοτείται ήδη σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω των απαιτήσεων να πληρώνουν στο σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μπορούν να διεκδικήσουν πλήρη σύνταξη.
Ωστόσο, οι γαλλικές συνταξιοδοτικές πληρωμές ως ποσοστό των αποδοχών πριν από τη συνταξιοδότηση είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι αλλού, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων απορρίπτει τον νέο νόμο.