Την πεποίθηση ότι η εκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, θα αποκαταστήσει «τη σταθερότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την κατανόηση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο. «Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας», τονίζει ο Κιλιτσντάρογλου. Καθιστά μάλιστα σαφές, ότι ως ηγέτης της Τουρκίας θα επαναφέρει αμέσως σε ισχύ το δόγμα του Μουσταφά Κεμάλ, «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο».
Ωστόσο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έδωσε συνέντευξη και στο BBC, τονίζοντας ποικίλα θέματα τόσο περί της πολιτικής του, όσο και περί των αντιθέσεων του με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό το αξίωμα, προσθέτει «σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξελίξεις στη γειτονιά μας καθώς και στον κόσμο. «Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι θεσμοί και οι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για την προστασία και την υπεράσπιση της ειρήνης…με ενεργή μεσολάβηση για την επίλυση των περιφερειακών διαφορών». Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεσμεύεται επίσης να συνεργαστεί «με τους Ελληνες αδελφούς μας», όπως λέει, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προεδρία, ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει στη Ναυτεμπορική ότι είναι βέβαιος «για τη νίκη με δημοκρατικά μέσα, απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς». «Η άνοιξη θα έρθει σε κάθε πτυχή της ζωής και στη ζωή κάθε πολίτη. Θα δημιουργήσουμε οικονομική σταθερότητα, θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και θα εργαστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας» σημειώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Ο Κιλιτσντάρογλου ανοίγει επίσης τα χαρτιά του στη Ναυτεμπορική για την πολιτική που θα ακολουθήσει στην οικονομία, τις σχέσεις με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, το μεταναστευτικό, αλλά και την πάταξη της διαφθοράς στη γείτονα: «Θα πάρουμε πίσω τα δημόσια κονδύλια που έκλεψαν οι «κολλητοί» και οι ολιγάρχες», τονίζει χαρακτηριστικά. Ανακοινώνει μάλιστα ότι θα πουληθούν τα 16 προεδρικά αεροσκάφη του Ερντογάν και θα αγοραστούν πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Τα κυριότερα της συνέντευξης στη Ναυτεμπορική:
Οι εταίροι της Εθνικής Συμμαχίας και εγώ θα αναλάβουμε δύσκολα καθήκοντα μετά τη νίκη στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Θα νικήσουμε ένα αυταρχικό καθεστώς με δημοκρατικά μέσα. Όπως υποσχεθήκαμε στον τουρκικό λαό, η άνοιξη θα έρθει σε κάθε πτυχή της ζωής και στη ζωή κάθε πολίτη. Δεν έχουμε κανένα δισταγμό για τα αποτελέσματα των εκλογών, θα νικήσουμε. Αλλά αυτή η εκλογική επιτυχία δεν θα περιλαμβάνει μόνο τους ψηφοφόρους μας που ψηφίζουν για την Εθνική Συμμαχία. Θα είναι επίσης η επιτυχία για τους πολίτες μας που δεν θα μας ψηφίσουν. Διότι στις 14 Μαΐου θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στην οποία κανείς δεν θα αποξενώνεται, δεν θα γίνεται εχθρός ή δεν θα αποκλείεται. Η νέα αντίληψη της διοίκησης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ,θα δώσει προτεραιότητα στην ευημερία, την ευτυχία και την ειρήνη κάθε πολίτη.
Κύριε Πρόεδρε, συγκεκριμένα, ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες σας τις πρώτες 100 ημέρες της νέας διακυβέρνησης;
Επιστρέφοντας στον μακροοικονομικό ορθολογισμό, οι πολιτικές μας θα αποκαταστήσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών καθώς και της διεθνούς αγοράς. Θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη βαθιά ύφεση και τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την υψηλή ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό που έχει φέρει το σημερινό σύστημα. Το πρώτο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και η ανάθεση της νομισματικής πολιτικής στα χέρια ικανών και έντιμων αξιωματούχων. Μερικά πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε τους πρώτους μήνες της διοίκησής μου: Θα μειώσουμε τα φορολογικά βάρη από τους ώμους των εργαζομένων. Θα διορίσουμε 100.000 εκπαιδευτικούς που περιμένουν. Θα αυξήσουμε τις συντάξεις. Θα βάλουμε τέλος στη σπατάλη στον δημόσιο τομέα, η πρόληψη της σπατάλης θα ξεκινήσει από την κορυφή. Θα πουληθούν τα 16 προεδρικά αεροσκάφη και θα αγοραστούν πυροσβεστικά αεροπλάνα. Το αδίκημα της εξύβρισης του Προέδρου θα ακυρωθεί, η ελευθερία του λόγου θα προστατευθεί και θα διευρυνθεί. Θα θεσπιστεί ο Νόμος Πολιτικής Δεοντολογίας. Η πολιτική θα εξαγνιστεί από τη διαφθορά. Θα ιδρυθεί Γραφείο Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων προκειμένου να αποκατασταθούν τα έσοδα που προέρχονται από διαφθορά και διακινούνται λαθραία στο εξωτερικό. Θα προσφέρεται δωρεάν σίτιση σε όλους τους μαθητές σε όλα τα δημόσια σχολεία. Θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί Ασφάλειας Οικογενειακής Υποστήριξης («Aile Destekleri Sigortası»).
Επιπλέον, το σύστημα διαχείρισης καταστροφών, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, θα αναδιαρθρωθεί υπό το Υπουργείο Πολεοδομίας και Διαχείρισης Καταστροφών. Τα σπίτια των επιζώντων του σεισμού θα κατασκευαστούν δωρεάν. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πιο σημαντικούς στόχους της ατζέντας μας για τις πρώτες 100 ημέρες της Προεδρίας μου. Αλλά ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: θα δημιουργήσουμε οικονομική σταθερότητα, θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και θα εργαστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Οι Τούρκοι πολίτες αξίζουν μια κυβέρνηση που θα εργάζεται για αυτούς και για να ζουν με ευημερία. Οι εταίροι της Εθνικής Συμμαχίας και εγώ θα εργαστούμε ακούραστα μαζί για να επιτύχουμε ένα δίκαιο, ελεύθερο μέλλον ,με ευημερία.
«Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» τι θα σημάνει:
Θα χρησιμοποιήσουμε την πλεονεκτική γεωπολιτική μας θέση, σε συνδυασμό με τις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο και την εσωτερική ηρεμία και ευημερία, για να ενεργήσουμε μεσολαβητικά και να επιλύσουμε τις περιφερειακές διαφορές. Η σταθερή και σταθερή οικονομική μας ανάπτυξη, η οποία θα επικεντρωθεί στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, θα ενισχύσει τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις, ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας για τις σχέσεις με την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ελλάδα, επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας. Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετες είναι οι μοίρες μας ως Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς γιατί βλέπουμε πολλές νέες ευκαιρίες για συνεργασία και πολυμερείς σχέσεις. Έχουμε έναν πληθυσμό 500 εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή που ζουν σε ένα ενιαίο οικοσύστημα και που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσω της Ένωσης για τη Μεσόγειο, θέλουμε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μια κοινή ατζέντα που θα μετριάσει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω κοινών προγραμμάτων.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι θα αναθεωρήσετε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Προς ποια κατεύθυνση σκέφτεστε να το κάνετε;
Η Τουρκία συνεχίζει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στον κόσμο. Μόλις έρθω στην εξουσία θα σταματήσουμε κάθε παράνομη είσοδο στη χώρα. Η ασφάλεια των συνόρων μας θα είναι προτεραιότητα. Η διαδικασία της παράτυπης μετανάστευσης έχει σπαταλήσει πόρους της Τουρκίας για χρόνια και είχε καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες -για να μην αναφέρουμε την πρόκληση κοινωνικών εντάσεων. Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία επιστροφής και επανένταξης για Σύρους αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, θα το κάνουμε αυτό με ειρηνικό και ασφαλή τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στη χώρα μας για να γλυτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την πείνα.
Ως εκ τούτου, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας προς την ανθρωπότητα με πνεύμα καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε σταθερά τη δημιουργία μόνιμων λύσεων που θα επιτρέπουν στους αιτούντες άσυλο να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Για να γίνει αυτό, θα συναντηθούμε πρώτα με τη συριακή κυβέρνηση και θα ξεκινήσουμε πολυμερείς συνομιλίες. Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια όσων προσφύγων εγκαταλείπουν την Τουρκία, θα υπογραφεί πρωτόκολλο με τη Συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη θα επιβλέπουν την ασφαλή επιστροφή των αιτούντων άσυλο.
Συνεργασία με τους Έλληνες αδελφούς μας
Θα συνεργαστούμε για το νερό, για την ειρήνη. Πρέπει να συνεργαστούμε. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες αδελφοί και αδελφές μου έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο ζεστά καλοκαίρια, όλο και περισσότερες πυρκαγιές, αλλάζουν τα πάντα. Το αισθανόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινώνονται περισσότερο όσο περνάει ο καιρός εάν δεν ενεργήσουμε αμέσως.
Το οικοσύστημα της περιοχής της Μεσογείου θα βιώσει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τους ειδικούς. Μιλάμε για 500 εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι θα εγκαινιάσουμε με τις χώρες της Μεσογειακής Ένωσης μια νέα εποχή συνεργασίας.
Τα κυριότερα της συνέντευξης στο BBC:
Ελευθερία του λόγου
«Λέω στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο Κεμάλ και συνεχίζει «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι η ελπίδα του λαού». Πολλοί στο πλήθος είναι νέοι, 5 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές.
«Θέλουμε να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου», είπε. «Θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πλήρη δικαστική ανεξαρτησία. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται έτσι. Θέλει να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μεταξύ μας και του Ερντογάν είναι η διαφορά μεταξύ μαύρου και λευκού».
Νοθεία στις εκλογές στις 14 Μαΐου
«Έχοντας περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά τμήματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ψήφοι διενεργούνται σωστά, με ασφάλεια και ότι η καταμέτρηση γίνεται σωστά. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να το πετύχουμε αυτό, δουλεύοντας σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο».