ΑΘΗΝΑ
05:31
|
04.05.2024
Ο Σολτς πήρε μαζί του εκτός από υπουργούς και Γερμανούς επιχειρηματίες επιδιώκοντας να φρενάρει την γεωπολιτική επιρροή Κίνας και Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την δεύτερη περιοδεία στην Αφρική αφότου έγινε Καγκελάριος πραγματοποιεί από σήμερα ο Όλαφ Σολτς επιλέγοντας αυτή τη φορά να μεταβεί σε Αιθιοπία και Κένυα σε μία περίοδο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Σουδάν αλλά και αύξησης της ήδη σημαντικής γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας.

Φθάνοντας στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε την υποστήριξή του για την συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης στα μόνιμα μέλη της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών (G20).

Σε σχετικό ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλλε αναφέρεται πως ο Σολτς εξήρε κατά τις «εντατικές συζητήσεις» με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης (που έχει την έδρα της στην Αντίς Αμπέμπα) «τρόπους προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Αφρική». Διαβεβαίωσε επίσης για την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στα προβλήματα του Σουδάν, τονίζοντας πως «ο σεβασμός για αυτή την ήπειρο, τις πολλές της χώρες και τον αυξανόμενο πληθυσμό απαιτεί να έχει φωνή».

Ο Σολτς δεν πήρε μαζί του μόνον υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και Γερμανούς επιχειρηματίες καθώς στην Κένυα, όπου αναμένεται αύριο (Παρασκευή, 5 Μαΐου) θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε δυνατό περιθώριο για «πράσινες μπίζνες» προς όφελος των γερμανικών επιχειρήσεων με παράλληλο στόχο την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Σολτς ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπιι Αχμέτ Άλι (που έως πριν έξι μήνες πολεμούσε ένοπλη οργάνωση στο Τιγκράι με κόστος χιλιάδες νεκρούς) πως ένα από τα προβλήματα της Ανατολικής Αφρικής είναι η επισιτιστική ανασφάλεια. Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε έτσι πως θα στηρίξει «όλα τα μέτρα για να τερματιστεί η εξάρτηση της Αφρικής από τις εισαγωγές λιπασμάτων».

Στο Ναϊρόμπι ο Σολτς μεταβαίνει αξιοποιώντας το ρόλο της Γερμανίας ως τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της περιοχής και το ρόλο που έχει παίξει η Κένυα κατά καιρούς ως μεσολαβητής σε περιφερειακές κρίσεις και πολέμους. Φιλοξενεί επίσης ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γι’ αυτό και θεωρείται σίγουρο πως ο Κενυάτης Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο θα επιδιώξει ακόμη περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στον τομέα της λεγόμενης πράσινης οικονομίας.

Το Μάιο του 2022 ο Όλαφ Σολτς είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στην Αφρική επισκεπτόμενος, πάλι συνοδεία επιχειρηματιών, τη Σενεγάλη, το Νίγηρα και τη Νότια Αφρική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα