ΑΘΗΝΑ
05:33
|
25.04.2024
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ και ο USAID πάγωσαν την αποστολή τροφίμων στην ρημαγμένη από τον πόλεμο περιοχή, αφότου ανακάλυψαν εκτροπή μέρους της βοήθειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αποστολές τροφίμων στο κατεστραμμένο από τον εξαιρετικά πολύνεκρο πόλεμο στο Τιγκράι της Αιθιοπίας από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) διακόπηκαν, αφότου οι δύο οργανισμοί ανακάλυψαν ότι μέρος από τα παρεχόμενα είδη κατέληγε να πωλείται.

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, ο USAID και το WFP ανέφεραν ότι έρευνες διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα, που προορίζονται για άτομα που βρίσκονται υπό «συνθήκες όπως η πείνα», ανακατευθύνονται και πωλούνται στην τοπική αγορά.

«Λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε όλη την επισιτιστική βοήθεια που υποστηρίζεται από την USAID στην περιοχή Τιγκράι μέχρι νεωτέρας», δήλωσε χθες η διοικήτρια του οργανισμού, Σαμάνθα Πάουερ, διευκρινίζοντας ότι «άλλη ζωτική βοήθεια που δεν εμπλέκεται στο δίκτυο εκτροπής θα συνεχιστεί».

Το WFP δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχο» για τις αναφορές κλοπής, προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχθεί καμία παρέμβαση στη διανομή κρίσιμης επισιτιστικής βοήθειας» σε άτομα που έχουν σοβαρή ανάγκη.

Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ είπε ότι συνεργάζεται με τις περιφερειακές αρχές για τον εντοπισμό ατόμων που εμπλέκονται στις δραστηριότητες εκτροπής βοήθειας και για την εξάλειψη των κενών στη διαδικασία ταυτοποίησης και εγγραφής των δικαιούχων του επισιτιστικού προγράμματος.

Η USAID τόνισε ότι δεν θα ξεκινήσει ξανά τις δραστηριότητές της έως ότου «τεθούν σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα εποπτείας» και έως ότου γίνει βέβαιο ότι η βοήθεια φτάνει στους προβλεπόμενους αποδέκτες.

Η διετής ένοπλη σύγκρουση που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των δυνάμεων υπό την ηγεσία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) σκότωσε 600.000 αμάχους και εκτόπισε εκατομμύρια, σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση. Μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους τερμάτισε τις μάχες στο Τιγκράι, αλλά η εξαθλίωση και η πείνα συνεχίζουν να μαστίζουν την περιοχή, με το WFP να αναφέρει ότι το 84% των ανθρώπων στην περιοχή αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση.

Ως απάντηση στην αναστολή της βοήθειας, ο Γκετάτσιου Ρέντα του TPLF, ηγέτης της προσωρινής περιφερειακής κυβέρνησης του Τιγκράι, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει «μια έρευνα υψηλού επιπέδου» για να διασφαλιστεί ότι οι δράστες της κλοπής θα λογοδοτήσουν. «Θα ήθελα να καλέσω τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να συνεχίσουν την πολύπλευρη βοήθεια για να σώσουν ζωές των ευαλωτότερων στο Τιγκράι», είπε σε δήλωση την Τετάρτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα