Οι δυνάμεις ασφαλείας του Περού διέπραξαν ανησυχητικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε την Τετάρτη ένα περιφερειακό όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι η βίαιη κυβερνητική απάντηση στους διαδηλωτές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σφαγή».
Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με αστυνομία και στρατιώτες σε διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την ανατροπή του τότε προέδρου Πέδρο Καστίγιο.
«Υπήρξαν σοβαρά επεισόδια χρήσης υπερβολικής βίας», κατέληξε σε έκθεσή της η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IACHR).
Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι διέπραξε παραβιάσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και είπε ότι συνεργάζεται με την επιτροπή στις έρευνες. Βέβαια, η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία αντικατέστησε τον Καστίγιο, απέρριψε τα συμπεράσματα της ομάδας.
«Απορρίπτουμε τα υποτιθέμενα ευρήματα για εξωδικαστικές δολοφονίες και την περιγραφή της «σφαγής»», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Η IACHR ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυρά, κυρίως στις περιοχές των Άνδεων, Αγιακούτσο και Πούνο, όπου ο κόσμος ζητούσε νέες εκλογές και την παραίτηση της Μπολουάρτε.
Η βία «μπορεί επίσης να ισοδυναμεί με σφαγή», υποστήριξε η έκθεση.
«Υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να διερευνηθούν με τη δέουσα επιμέλεια και μια εθνοφυλετική προσέγγιση», δήλωσε η Μαργκάρετ Μέι Μακαουλάι, επικεφαλής της IACHR, η οποία είναι ο βραχίονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Οι θάνατοι θα μπορούσαν να συνιστούν εξώδικες εκτελέσεις».
Η Μπουλουάρτε υποβάθμισε τη διατύπωση της έκθεσης της IACHR, λέγοντας ότι δεν «επιβεβαιώνει» την εμφάνιση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ότι «θα μπορούσαν να έχουν συμβεί».
Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν παραβιάσεις δικαιωμάτων.
Η επιτροπή επισκέφθηκε το Περού από τις 11 έως τις 13 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με συγγενείς θυμάτων, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Η έκθεση της επιτροπής ακολουθεί δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Περού ήταν υπεύθυνες για τους θανάτους διαμαρτυριών.
Τον Ιανουάριο, ο γενικός εισαγγελέας του Περού άνοιξε έρευνα εναντίον της Μπουλουάρτε, μαζί με τρεις από τους υπουργούς της, με κατηγορίες για γενοκτονία, ανθρωποκτονία και σοβαρούς τραυματισμούς.