ΑΘΗΝΑ
22:59
|
23.09.2023
Σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό η ρύθμιση Χατζηδάκη για Ρόδο και Ηράκλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να μπαλώσει ένα πρόβλημα γνωστό σε όλους εδώ και χρόνια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, κήρυξε υποχρεωτικές για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Νήσου Ρόδου με ισχύ μέχρι το 2025 καθώς και των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου με ισχύ, ομοίως, μέχρι το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις των δύο Συμβάσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κ.λπ. επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων των οικείων κλάδων και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τις Συμβάσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που κηρύσσονται υποχρεωτικές, προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις μισθών, σε επίπεδο υψηλότερο από την εθνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, καθώς και πλήθους επιδομάτων, που καταβάλλονται, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς.

Ειδικότερα, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου προβλέπει ότι οι βασικοί μισθοί των 4 κατηγοριών εργαζομένων, οι οποίοι αυξήθηκαν ήδη, από την 1η/9/2022, κατά 9 %, θα αυξηθούν εκ νέου, από 1ης Ιουνίου 2024, κατά επιπλέον 3% και, από 1ης Ιουνίου 2025, κατά επιπλέον 1%.

Έτσι, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται σήμερα ανά κατηγορία εργαζομένων από 913 ευρώ έως 997 ευρώ, από 1/6/2024, από 941 ευρώ έως 1.027 ευρώ και, από 1/6/2025, από 950 ευρώ έως 1.038 ευρώ.

Στους βασικούς μισθούς προστίθενται, κατά περίπτωση, επιδόματα προϋπηρεσίας, εποχικής απασχόλησης, ανθυγιεινής εργασίας, στέγης-τροφής, γάμου και τουριστικής εκπαίδευσης.

Σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι) συμφώνησαν δυνατότητα απασχόλησης έως και 2 ώρες επιπλέον ημερησίως, υπό την προϋπόθεση ότι, για διάστημα 12 εβδομάδων, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες.

Ειδικά, για τα εποχικά ξενοδοχεία, προβλέπεται ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας (πάντα έως 2 ημερησίως) της περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου θα αφαιρούνται από το ωράριο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, ούτως ώστε ο μέσος όρος όλης της περιόδου (από Ιούνιο έως Νοέμβριο) να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Ορίζεται επίσης ρητά ότι η επιπλέον εργασία παρέχεται χωρίς πρόσθετη αμοιβή ενώ, αντίστοιχα, η μειωμένη απασχόληση δεν συνεπάγεται μείωση αποδοχών, καθώς και ότι η υπαγωγή στο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας γίνεται, εφόσον συναινεί ο εργαζόμενος και με την προϋπόθεση ότι το ξενοδοχείο διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίας του προσωπικού.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου προβλέπει ότι οι βασικοί μισθοί των 4 κατηγοριών εργαζομένων αυξάνονται, από 1η/4/2023, κατά 7 % και εκ νέου, από 1ης Απριλίου 2024, κατά επιπλέον 5%.

Έτσι, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται σήμερα ανά κατηγορία εργαζομένων από 848,51 ευρώ έως 925,55 ευρώ και, από 1/4/2024, από 890,94 ευρώ έως 971,83 ευρώ.

Στους βασικούς μισθούς προστίθενται, κατά περίπτωση, επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ χορηγούνται, με ειδικούς όρους, παροχές διατροφής, διαμονής και μεταφοράς από και προς τον τόπο εργασίας.

Επιπλέον, η Σύμβαση περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας (π.χ. δυνατότητα 6ήμερης εργασίας με πρόσθετη αμοιβή σε περιόδους υψηλής πληρότητας, με απόφαση του εργοδότη), δυνατότητα διαμονής και διατροφής των εργαζομένων στο ξενοδοχείο κ.ά..

Και οι δύο συμβάσεις προβλέπουν επίσης ευνοϊκότερες, σε σχέση με τη νομοθεσία, διατάξεις σχετικές με την επαναπρόσληψη των εποχιακώς απασχολουμένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Η αστυνομία της Φλόριντα σταμάτησε 10χρονο οδηγό στον αυτοκινητόδρομο

Πώς η φαιντανύλη «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Η Τουρκία συνέλαβε 439 παράτυπους μετανάστες και έσωσε 102 την ίδια μέρα

Ο λιβανέζικος στρατός λέει ότι αντάλλαξε δακρυγόνα και βόμβες καπνού με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα