ΑΘΗΝΑ
06:56
|
05.05.2024
Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ξαναπάει αύριο στη Σαουδική Αραβία επιδιώκοντας στο παρασκήνιο μία συμφωνία του Αβραάμ με το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ποντάρει πολλά στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο 6 Μαΐου, στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Μεταξύ άλλων γιατί ελπίζει και προσεύχεται να εξασφαλίσει αυτό που ο ίδιος ο Νετανιάχου προσπαθεί να πετύχει διακαώς από το 2020: μία «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας που θα μπει ουσιαστικά σαν «ταφόπλακα» στον πολυετή πόθο του παλαιστινιακού λαού για βιώσιμα ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επαναπατρισμό κάποιων εκ των εκατοντάδων χιλιάδων που ξεριζώθηκαν πριν 75 χρόνια με την Νάκμπα («Καταστροφή») που σήμανε η ίδρυση του Ισραήλ σε βάρος της ιστορικής Παλαιστίνης με ευθύνη της τότε αποικιοκρατικής δύναμης Βρετανίας και άλλων μεγάλων δυνάμεων της εποχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου, Αλ Αραμπίγια, σε συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον Τζέικ Σάλιβαν ο 66χρονος Ισραηλινός ομόλογός του, Τζάτσι Χανέγκμπι, του μετέφερε νέο μήνυμα από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την πιθανή σύναψη συμφωνίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων και επίσημα (καθώς ανεπίσημα είναι σε τροχιά εξέλιξης και αναθέρμανσης εδώ και αρκετά χρόνια).

صحيفة القدس

Ο ίδιος ο Σάλιβαν την Πέμπτη αναφερόμενος στο νέο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και την εκεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και πρίγκηπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ομολόγησε πως οι ΗΠΑ «δουλεύουν σκληρά για να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας», στο πλαίσιο φιλόδοξου και μεγαλεπήβολου στόχου που έχει θέσει ο Νετανιάχου εδώ και χρόνια.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας από την άλλη, όταν ρωτήθηκε την ίδια μέρα, εάν θα γίνει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ή βασιλιά Σαλμάν απάντησε:

«Υπάρχουν εκείνοι που λένε πως έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα ανάμεσα στους ηγέτες Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Αλλά το σημαντικό είναι οι ΗΠΑ να ηγηθούν μίας κίνησης και να προσθέσουν την Σαουδική Αραβία στις συμφωνίες του Αβραάμ, για ομαλοποίηση και ειρήνη με το Ισραήλ. Εάν αυτό συμβεί θα είναι ένα ιστορικό σημείο καμπής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα