Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ τόνισε την Πέμπτη τη σταθερότητα της σχέσης μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία τις τελευταίες ημέρες, μεταδίδει το Middle East Monitor.
Και οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των σχέσεων. Ο Αλ Άσαντ δήλωσε ότι έδωσε εντολή να ενεργοποιηθούν και να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες και προτάσεις που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη, να υπηρετηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να συνεχιστεί ο συντονισμός και η διαβούλευση σε διάφορους τομείς.
Ο Ραϊσί ανακοίνωσε ότι η επίσκεψή του στη Συρία θα σηματοδοτήσει μια «σημαντική καμπή» στην πορεία προς την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, για την ανύψωσή τους σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας.
Στην ομιλία του ενώπιον του Φόρουμ Ιρανών και Σύριων Επιχειρηματιών, ο Ραϊσί πρόσθεσε: «Δεν θεωρούμε με κανέναν τρόπο ότι το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ Ιράν και Συρίας ισοδυναμεί με τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει άλμα προς τα εμπρός στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Την Τετάρτη, η συριακή και η ιρανική πλευρά υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για το Μακροπρόθεσμο Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Συνεργασίας, το οποίο καλύπτει διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, οι σιδηρόδρομοι, η πολιτική αεροπορία, το πετρέλαιο και οι ελεύθερες ζώνες.
Την Πέμπτη, ο Ραϊσί είπε στο φόρουμ ότι έχουν υπογραφεί 15 έγγραφα συνεργασίας, μέσω των οποίων και τα δύο μέρη έλαβαν υπόψη τα: «Απαραίτητα μέτρα για την έναρξη μιας νέας φάσης στις διμερείς οικονομικές σχέσεις».
Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες σε διάφορους τομείς, κυρίως το άνοιγμα μιας πιστωτικής γραμμής για τη διασφάλιση των αναγκών σε πετρέλαιο της Συρίας, ιδιαίτερα μετά τις διεθνείς κυρώσεις καθώς η Δαμασκός έχασε τον έλεγχο σε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Λόγω της αντιπαράθεσης της Συρίας με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην αρχή της σύγκρουσης και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τόσο η Συρία όσο και το Ιράν υπόκεινται σε σκληρές διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε οικονομικές συναλλαγές και τραπεζικές μεταφορές να γίνουν σχεδόν αδύνατες για τις δύο κυβερνήσεις.
Ο Ραϊσί ξεκίνησε τις συναντήσεις του στη Δαμασκό την Πέμπτη δεχόμενος μια ομάδα αρχηγών παλαιστινιακών φατριών στην κατοικία του στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, IRNA.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ραϊσί είπε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ενότητα και η συνοχή των δυνάμεων της αντίστασης, της περιοχής και του ισλαμικού κόσμου είναι απαραίτητες για να επιταχυνθεί η ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος».
Η επίσκεψη του Ραϊσί στη Δαμασκό έγινε εν μέσω επαναπροσέγγισης μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης αφού ανακοίνωσαν την επανέναρξη των σχέσεών τους τον Μάρτιο μετά από μακρά διακοπή. Εν τω μεταξύ, παρατηρείται ένα αραβικό άνοιγμα, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, προς τη Δαμασκό, καθώς αρκετές αραβικές χώρες έχουν διακόψει τους δεσμούς τους μαζί της και ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης το 2011.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, επιβεβαίωσε ότι η Συρία θα μπορέσει σύντομα να επιστρέψει στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά αναμένουν πολλές προκλήσεις για την επίλυση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης που διαρκεί για περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε την ένταξη της Συρίας το 2011 λόγω της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Αλ Άσαντ ενάντια σε μια εξέγερση που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.
Ο Σαφάντιείπε ότι η Συρία έχει αρκετές ψήφους μεταξύ των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου για να ανακτήσει την έδρα της. Σε δήλωσή του στο CNN, πρόσθεσε: «Η επιστροφή στη Λίγκα θα γίνει. Θα είναι συμβολικά σημαντική, αλλά αυτό είναι απλώς μια πολύ μέτρια αρχή για μια διαδικασία που θα είναι πολύ μακρά και δύσκολη, που θα περιλαμβάνει προκλήσεις, δεδομένης της πολυπλοκότητας της κρίση μετά από 12 χρόνια σύγκρουσης».
Σε εφαρμογή του επιταχυνόμενου αραβικού ανοίγματος, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει δύο έκτακτες συνεδριάσεις των Υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο την Κυριακή, μία εκ των οποίων θα συζητήσει τις εξελίξεις στη συριακή κρίση και το ζήτημα της επανακτήσεως της έδρας της Συρίας στον Σύνδεσμο, δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη.
Στα μέσα Απριλίου, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου πραγματοποίησε συνεδρίαση στη Τζέντα, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Ιορδανία, για να συζητηθεί το θέμα της επιστροφής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Μέρες μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ επισκέφθηκε τη Δαμασκό, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία εδώ και 12 χρόνια.
Τη Δευτέρα, το Αμμάν φιλοξένησε μια συμβουλευτική συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και της Αιγύπτου. Στη συνάντηση, οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους επιστροφής Σύριων προσφύγων από γειτονικές χώρες και επέκτασης του ελέγχου του συριακού κράτους στο έδαφός του.