ΑΘΗΝΑ
20:06
|
28.04.2024
Το Κουβέιτ υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης το Σάββατο για να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κουβέιτ υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης το Σάββατο για να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ένα ισχυρό περιφερειακό μπλοκ με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, αναφέρει το Anadolu.

Το έγγραφο υπογράφηκε στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της SCO στις 4-5 Μαΐου στην πόλη Panaji της Ινδίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

«Η ένταξη του Κουβέιτ στην SCO ως εταίρος διαλόγου είναι το πρώτο βήμα προς την ένταξη στον οργανισμό ως πλήρες μέλος στο μέλλον», δήλωσε ο Πρέσβης του Κουβέιτ στην Ινδία Τζασίμ Αλ-Νατζέμ.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη ορισμένων χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) ως εταίρων διαλόγου στην SCO «επιβεβαιώνει την αυξανόμενη σημασία του οργανισμού».

Στις 29 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να ενταχθεί στο SCO ως εταίρος διαλόγου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πλήρη ένταξη.

Η SCO ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2001 από την Κίνα, τη Ρωσία και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Η ευρασιατική πολιτική, οικονομική και συμμαχία ασφάλειας αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός στον κόσμο, με οκτώ μέλη, τέσσερα κράτη παρατηρητές και αρκετούς εταίρους διαλόγου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Το Πακιστάν και η Ινδία έγιναν πλήρη μέλη το 2017.

Το Ιράν, κράτος-παρατηρητής της SCO από τον Ιούνιο του 2005, εγκρίθηκε ως μόνιμο μέλος του τον Σεπτέμβριο του 2021 και υπέγραψε μνημόνιο δέσμευσης ένα χρόνο αργότερα για την πλήρη προσχώρησή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα