ΑΘΗΝΑ
01:39
|
09.05.2024
Προειδοποιεί ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να ενεργήσει για το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει «συνταγματική κρίση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε, σήμερα Κυριακή, ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να ενεργήσει για το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει μια «συνταγματική κρίση», με συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα επιτόκια.

Η κ. Γέλεν ανέφερε σε συνέντευξή της στο ABC News, οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού» και επανέλαβε μια προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 31.000 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι στις αρχές Ιουνίου , θα έρθει μια μέρα που δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού και είναι κάτι που προτρέπω θερμά το Κογκρέσο να κάνει», υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγιέμο, από την πλευρά του, έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μια πιθανής χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο MSNBC. «Πρόκειται για ένα καταστροφικό σενάριο για τις ΗΠΑ», δήλωσε προσθέτοντας ότι η αθέτηση πληρωμών, θα έχει τρομερό αντίκτυπο στα επιτόκια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη στις 9 Μαΐου, με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακοκόνελ και τους κορυφαίους Δημοκρατικούς βουλευτές, σε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης για να αποσοβηθεί η κρίση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

ΔΝΤ: Μια σειρά χώρες επαναξιολογούν την εξάρτησή τους από το δολάριο

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Amazon: Επένδυση 9 δισ. στη Σιγκαπούρη για επέκταση των υπηρεσιών cloud

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα