ΑΘΗΝΑ
04:13
|
03.05.2024
Κάλεσε τον λαό να αγωνιστεί με το ΚΚΕ για τη μόνη διέξοδο που κατοχυρώνει το δικαίωμα του λαού στη σύγχρονη και ασφαλή κατοικία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο κατάμεστο Αμφιθέατροστην Τεχνόπολη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής για το φλέγον ζήτημα της λαϊκής και σχολικής στέγης με θέμα ««Λαϊκή στέγη, αντισεισμική προστασία, σχολικές υποδομές vs Κέρδη για funds, τράπεζες, εχθρικό κράτος των “κορακιών».

«Παραμονές εκλογών όλοι οι συνένοχοι για τα εγκλήματα των πλειστηριασμών και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών παριστάνουν τώρα τους όψιμους προστάτες της πρώτης κατοικίας», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι το ΚΚΕ «οι κομμουνιστές μέσα απ’ τα σωματεία τους είναι μπροστά σε κάθε μάχη για να μην κοπεί το ρεύμα σε λαϊκά σπίτια, να μην ξεσπιτωθούν με τους πλειστηριασμούς λαϊκές οικογένειες».

Παραθέτοντας στοιχεία της Eurostat ο γγ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι πάνω απ’ το 32% των κατοίκων των πόλεων στην Ελλάδα, επιβαρύνεται υπερβολικά απ’ το στεγαστικό κόστος που είναι πλέον αφόρητο για μεγάλο μέρος των λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται να διαθέσουν  πάνω απ’ το 40% του εισοδήματός του για να το καλύψουν.

Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που παρουσιάζει ήδη καθυστερημένες οφειλές και δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς, νοίκια και δάνεια, ξεπερνά το 36%, επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι αυτό βρίσκεται πολύ πάνω απ’ τον κοινοτικό μέσο όρο και υποδεικνύοντας ως υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση «όλες τις κυβερνήσεις, τη σημερινή και τις προηγούμενες που μάτωσαν τον λαό για να εκπληρώσουν τους στόχους του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ»..

«Τώρα ο ΟΟΣΑ αναφέρει στις συστάσεις του για την επόμενη κυβέρνηση, ότι θα απαιτηθεί νέο ματωμένο πλεόνασμα για να διασφαλίσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και να γίνει ελκυστική η χώρα για νέες επενδύσεις των εγχώριων και ξένων ομίλων. Αντίστοιχες απαιτήσεις διατυπώνει η ΕΕ για να εκταμιευτούν οι δόσεις των Κοινοτικών Ταμείων.Δηλαδή, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί», επεσήμανε..

Όπως τόνισε «έρχεται νέος γύρος αυξήσεων για τα ενοίκια, που ήδη έχουν απογειωθεί την τελευταία εξαετία. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η αύξηση των τιμών των ενοικίων από το 2017 έφτασε κατά μέσο όρο το 35%. Και ενώ το λαϊκό εισόδημα μειώνεται, οι τιμές των ενοικίων θα ανέβουν κι άλλο».

«Εκτός απ’ τον πληθωρισμό και την αυξημένη ζήτηση, στη νέα αύξηση των ενοικίων ωθεί και η δυνατότητα πολλών ιδιοκτητών να βγάζουν γρήγορο κέρδος απ’ τις μισθώσεις τύπου Airbnb για τα διαμερίσματα. Μέσα σε 4 χρόνια, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, αυξήθηκε κατά 35% και τα έσοδα στην ελληνική αγορά έφτασαν φέτος τα 2,2 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το 2019», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η επέλαση του τουρισμού στα κέντρα των πόλεων, όχι μόνο με την μορφή του airbnb, επίσης αλλάζει δραστικά τις τιμές της γης.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «θέλουν να κρύψουν ότι οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί. Η κάλπικη αντιπαράθεσή τους, προσπαθεί να συγκαλύψει, ότι όλοι είναι συνένοχοι για το έγκλημα, ότι όλοι μαζί διαμόρφωσαν και επέβαλαν το αντιδραστικό πλαίσιο που βάζει τη θηλιά στο λαιμό του λαού» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας για τον νόμο Κατσέλη που «υποτίθεται προστάτευε την πρώτη κατοικία την εποχή των μνημονίων», ενώ άσκησε κριτική και στο νέο πρόγραμμα της ΝΔ για την «στέγη των νέων» τονίζοντας ότι στόχος του είναι η στήριξη των τραπεζών και του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

«Η οικονομική βία του συστήματος που, αξιοποιώντας το αντιδραστικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέει στο υπερχρεωμένο νοικοκυριό “δώσε μας ό,τι έχεις και δεν έχεις, αλλιώς θα χάσεις το σπίτι σου”», επεσήμανε ο γγ του ΚΚΕ τονίζοντας ότι οι  πρόσφατες αλλαγές της κυβέρνησης, στην ουσία, διευκολύνουν τις τράπεζες και τα «κοράκια» να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.

«Υπάρχει διέξοδος. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει ξανά, μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, όπου η γη, το νερό, η κατοικία, τα καύσιμα, η ενέργεια, η ίδια η εργατική δύναμη, δε θα αποτελούν εμπορεύματα», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ.Κουτσούμπας περιγράφοντας τα όσα εφαρμόστηκαν τον προηγούμενο αιώνα στη Σοβιετική Ένωση και περιγράφοντας ένα σύγχρονο σχέδιο για ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής «με γνώμονα την κοινωνική ευημερία και όχι τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους».

«Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε σήμερα μπροστά για να οργανωθεί μια μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, που θα ανοίξει το δρόμο της ανατροπής. Μπαίνουμε μπροστά για να μη μείνουν σπίτια χωρίς ρεύμα και για να εμποδίσουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», κατέληξε ο γγ του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «τα σπίτια του λαού μπορεί τελικά να τα σώσει μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός, να τα σώσει ο λαός, με την αλληλεγγύη και τον αγώνα του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα