ΑΘΗΝΑ
03:38
|
20.04.2024
Κάθε Μάιο, ο κόσμος θυμάται την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 750.000 Παλαιστινίων που ξεριζώθηκαν βίαια από τα σπίτια τους από Σιωνιστικές πολιτοφυλακές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κάθε Μάιο, ο κόσμος θυμάται τη Νάκμπα, την Ημέρα Καταστροφής της Παλαιστίνης, την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 750.000 Παλαιστινίων που ξεριζώθηκαν βίαια από τα σπίτια τους από Σιωνιστικές πολιτοφυλακές. Στην 75η επέτειό του, η Προοδευτική Διεθνής ξεκινά μια εκστρατεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη», επισημαίνει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ημέρα μνήμης των Παλαιστινίων στις 15 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Φέτος τον Μάιο του 2023, ο κόσμος τιμά την 75η επέτειο της Νάκμπα — της εθνοκάθαρσης 750.000 Παλαιστινίων που ξεριζώθηκαν βίαια από τα σπίτια και τη γη τους από Σιωνιστικές πολιτοφυλακές.

Πάνω από 450 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Νάκμπα. Ακολούθως, οι σιωνιστικές δυνάμεις διέπραξαν μαζικές φρικαλεότητες, μεταξύ των οποίων οι σφαγές στο  Ντέιρ Γιασίν και στην Ταντούρα. Στην Παλαιστίνη συνεχίζουν να ανακαλύπτονται, μέχρι σήμερα, ομαδικοί τάφοι.

Το 1948, περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των Παλαιστινίων ξεριζώθηκαν βίαια από τα σπίτια τους, τη γη τους, έχασαν το βιός τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τη ζωή τους. Όσοι επέζησαν καταδικάστηκαν να ζήσουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, την Ιερουσαλήμ και τις γειτονικές χώρες της Παλαιστίνης.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη τη χρονιά αναφέρονται ως Νάκμπα – η αραβική λέξη για την «καταστροφή».

Αλλά η Νάκμπα δεν τελείωσε ποτέ. Από το 1948, ο λαός της Παλαιστίνης έχει χάσει περισσότερο από το 85% της γης του από το ισραηλινό κράτος σε μια συνεχή διαδικασία εποικισμού-αποικισμού και επέκτασης.

Η νομιμοποιημένη απαλλοτρίωση γης, οι αναγκαστικές εξώσεις και οι μαζικές κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, τη Μάσαφερ Γιάτα και την έρημο Νακάμπ συνοδεύονται από εκφοβισμούς και παρενοχλήσεις από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους, καθιστωντας τη ζωή του παλαιστινιακού λαού αφόρητη.

Η βία των εποίκων έχει ενταθεί, με επιθέσεις, όπως το πρόσφατο πογκρόμ στην παλαιστινιακή πόλη Χουάρα, οι οποίες λαμβάνουν χώρα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, δίχως να τιμωρούνται.

Αυτές οι πράξεις βίας υποστηρίζονται από ένα καθεστώς που είναι πλέον ξεκάθαρα φασιστικό. Εκφράζοντας τις πολιτικές διαγραφής που ακολούθησαν οι πρώτοι αρχιτέκτονες του Σιωνισμού, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ είπε πρόσφατα ότι «η Χουάρα πρέπει να διαγραφεί. Και το κράτος πρέπει να είναι αυτό που θα το κάνει».

Στην 75η επέτειο της Νάκμπα, η Προοδευτική Διεθνής ξεκινά μια διεθνή εκστρατεία που καλεί να τα μέλη της ενωμένα να σταθούν στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, εγκαλώντας το ισραηλινό καθεστώς για τα εγκλήματά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα