ΑΘΗΝΑ
16:41
|
07.05.2024
Άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μάχη με την επάρατη νόσο έχασε σε ηλικία 83 ετών η γλύπτρια Σοφία Βάρη. Η διεθνής εικαστικός άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο στο Μόντε Κάρλο, την Παρασκευή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένη το 1940, το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Κανελλοπούλου. Ο πατέρας της ήταν Έλληνας και η μητέρα της από την Ουγγαρία.Το επίθετο Βάρη προέκυψε από την οικογενειακή της έπαυλη στην οποία υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας.

Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και δυο χρόνια αργότερα ξεκίνησε σπουδές στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι.

Έγινε, ευρέως γνωστή για τις πληθωρικές γυμνές γυναικείες φιγούρες που αντλούν στοιχεία από το μπαρόκ, τον μανιερισμό, τον εξπρεσσιονισμό καθώς και τη γλυπτική της ελληνιστικής εποχής.

Το 1978 γνώρισε τον Κολομβιανό καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτερό με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωή της.

Τα πρώιμα γλυπτά της, από χαλκό και από μάρμαρο, ήταν δισδιάστατες παραστατικές φιγούρες με ανθρωποκεντρική αφετηρία, οι οποίες σταδιακά εξελίσσονται σε πιο αφηρημένες μορφές. Στα έργα της χρησιμοποιούσε μπρούτζο και μάρμαρο και συνήθως ήταν μεγάλων διαστάσεων.

Έργα της φιλοξενούνται στις μόνιμες συλλογές σημαντικών μουσείων, όπως το Μουσείο Τέχνης Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή (Αθήνα), στο Παλάτσο Βέκιο (Φλωρεντία), στο Μουσείο Πέρα (Κωνσταντινούπολη) κ.α. και εκτίθενται σε αρκετούς δημόσιους χώρους .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Έφυγε από την ζωή η Αντζελίκ Κουρούνη

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα