Η Συρία αποδέχεται με προθυμία τους όρους του Αραβικού Συνδέσμου για την επαναφορά τής στον οργανισμό διεμήνυσε σήμερα στο πλαίσιο τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με την εμιρατινή εφημερίδα The National News, ο Άσαντ εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο του Προέδρου των ΗΑΕ στη βελτίωση των σχέσεων της Συρίας με άλλες αραβικές χώρες.
Αργότερα, ο Σύρος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν επίσης σε καλό κλίμα.
Αφορμή για τις επαφές του Σύρου Προέδρου με άλλους Άραβες ηγέτες έδωσε η υπό όρους απόφαση 13 εκ των 22 υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που συναντήθηκαν την Κυριακή στο Κάιρο για την επαναφορά της Συρίας στον οργανισμό για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το Μάρτιο του 2011. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι κατά πληροφορίες:
- Πολιτική λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο.
- Επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων.
- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
- Απομάκρυνση Ιρανών μαχητών.
Νέα αραβική πρωτοβουλία για το συριακό
Σε ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία όλων των μελών αναφέρεται πως η Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ιράκ και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ θα αναλάβουν πρωτοβουλία για τη συγκρότηση υπουργικής ομάδας που θα ξεκινήσει επαφές με τη συριακή κυβέρνηση και θα αναζητήσει λύση για τον τερματισμό «της συριακής κρίσης».
Σε αυτή την απόφαση το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει άμεσα ανακοινώνοντας πως τη δέχεται «με μεγάλη προσοχή» ζητώντας τη «μεγαλύτερη αραβική συνεργασία και εταιρικές σχέσεις». Παράλληλα τόνιζε ότι η Συρία εκτιμά την σημασία του διαλόγου και της «κοινής δράσης» για την αντιμετώπιση «των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες».
Το Κατάρ εμμένει στη διαφωνία
Νωρίτερα, το Κατάρ διαχώρισε τη στάση από την πλειοψηφία των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου εκτιμώντας πως η επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο γίνεται δίχως να έχει αλλάξει η θέση της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Ανσάρι, εξήγησε ωστόσο πως το εμιράτο δε θα σταθεί «εμπόδιο» στις αποφάσεις άλλων αραβικών κρατών, προσθέτοντας πως η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ντόχα και τη Δαμασκό θα εξαρτηθεί από πολιτικές προόδους που «θα ανταποκρίνονται στους πόθους του αδελφού συριακού λαού».