ΑΘΗΝΑ
01:30
|
19.05.2024
«Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την σταθερότητας», τόνισε ζητώντας ξανά αυτοδυναμία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Με τον κ. Τσίπρα έχουμε κάνει 100 ώρες συζήτηση στην Βουλή, δεν θα γίνουν σοφότεροι οι πολίτες από μια συζήτηση μεταξύ μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς, σήμερα σε συνέντευξή του στον ANT1 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

«Η ουσία του debate είναι να μας απαντήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα τους έχουμε εκεί δίπλα-δίπλα, για το πώς “βλέπουν” μια προοδευτική διακυβέρνηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν τα κόμματα στο debate. Στις επόμενες εκλογές, επειδή υπάρχει το μπόνους των εδρών, που δεν αφορά το τρίτο κόμμα, αλλά μόνο τα δύο πρώτα κόμματα, φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει debate με τον κ. Τσίπρα».

Αναφερόμενος στις δεύτερες κάλπες του Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου με την απλή αναλογική και τις δυσκολίες που έχει. Θα σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος και θα λάβω την διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θα πω κάτι παραπάνω για αυτό. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως αναμενόμενο τρίτο κόμμα που θα έχει τη δυνατότητα συνεργασιών προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαφορές του με τον κ. Ανδρουλάκη, φέρνοντας για παράδειγμα το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στην ΝΔ». «Βλέπω τους ενώνει κοινός τόπος: να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός μετά τις εκλογές. Το ίδιο λέει και το ΜέΡΑ25», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με το ΠΑΣΟΚ έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Σήμερα έχουμε πολλές διαφορές. Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα στον τόπο. Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί. Ο λαός είναι πάντα ο τελικός κριτής», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του, πολύ πριν το θέμα των υποκλοπών». «Από όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις ημέρες τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας, για αυτό τσακώνονται, επειδή είναι κοντά», σχολίασε.

«Για τις υποκλοπές έχω κάνει αυτοκριτική, αναλαμβάνω και την ευθύνη που αναλογεί, οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν. Θα βαρύνει αυτό αρνητικά εμάς στις εκλογές και όχι θετικά. Το θέμα είναι εάν από εκεί και πέρα κάναμε πράγματα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγίνει ένα τέτοιο συμβάν και πλέον έχουμε πολύ πιο αυστηρές συνθήκες για να παρακολουθείται κάποιος. Μάθαμε από το λάθος μας και πλέον η ΕΥΠ λειτουργεί με αυξημένα εχέγγυα σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης, μίλησε ξανά περί «κυβέρνησης ηττημένων» τονίζοντας: «Υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνουν κυβέρνηση το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Το ερώτημα είναι την θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη με τις “Δήμητρες”; Εγώ λέω στους πολίτες ότι για να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα γίνει, χρειάζεται αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρώτος εγώ χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως δεν έχω αυταπάτες. Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές».

«Η Ελλάδα έχει μία γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο, γι’ αυτό θα συζητήσουμε. Κανένα άλλο θέμα δεν θα συζητήσω με την Τουρκία, ούτε για αποστρατικοποίηση νησιών, ούτε για θέματα αμφισβήτησης. Κανένα ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα