Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά αυτή τη βδομάδα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ σε μία προσπάθεια να αποτρέψει μεταξύ άλλων τις προσπάθειες κυρώσεις χωρών της ΕΕ σε κινέζικες εταιρείες.
Η περιοδεία του Τσιν Γκανγκ ξεκινά από σήμερα, 8 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 12 Μαΐου. Θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουένμπιν, ο Τσιν θα μεταβεί στο Βερολίνο ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Γερμανίδας ομολόγου του, Αναλένα Μπέρμποκ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και ακολούθως θα μεταβεί στο Όσλο για να συναντήσει τη Νορβηγίδα υπουργό Εξωτερικών Άνικεν Χούιτφιλντ.
Η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται δύο βδομάδες αφότου πρέσβης της Κίνας στη Γαλλία, Λου Σαγιέ, ανακοίνωσε (τέλη Απρίλη) πως οι χώρες που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες». Κατά ορισμένες διπλωματικές πηγές, ο Κινέζος υπουργός θα συζητήσει με ομολόγους του και το σχέδιο της χώρας του για ειρηνευτική μεσολάβηση που θα αποκλιμακώσει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.
Ζυμώσεις σε Ε.Ε. για κυρώσεις σε κινέζικες εταιρίες
Πάντως, νωρίτερα σήμερα, το ασιατικό δίκτυο Channel New Asia μετέδωσε πως στέλεχος της Κομισιόν της ΕΕ πρότεινε να καταρτιστεί μία «μαύρη λίστα» αρκετών κινεζικών εταιριών ώστε να μειωθούν οι εξαγωγές τους στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. επειδή δεν τηρούν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μία πρώτη συζήτηση πάνω στο σχέδιο αυτό αναμένεται να γίνει την Τετάρτη στις 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Σήμερα, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε την Ε.Ε. να μην πάρει το «λάθος μονοπάτι» και πως σε μία τέτοια περίπτωση το Πεκίνο είναι έτοιμο να αναλάβει δράση που θα εξασφαλίσει τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά του», προσθέτοντας: «Η Κίνα είναι αντιτίθεται σε ενέργειες που χρησιμοποιούν τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας ως πρόσχημα για να επιβάλλουν παράνομες κυρώσεις ή μακροπρόθεσμα δικαιώματα δικαιοδοσίας σε βάρος της Κίνας» τόνισε ο Ουάνγκ.
Παράλληλα, σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνεται πως μερικές από τις κινέζικες εταιρίες που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο κυρώσεων της Ε.Ε. είναι η εταιρία ημιαγωγών «3HC Semiconductors» και η εταιρία τεχνολογίας «King-Pai Technology» που βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα και οι εταιρείες «Sinno Electronics», «Sigma Technology»,
«Asia Pacific Links», «Tordan Industry» και «Alpha Trading Investments» που βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ.